Θα κλείσουμε σήμερα το αφιέρωμα μας στους τρεις βασικούς τύπους αεροβόλων όπλων, με την τρίτη και τελευταία κατηγορία τους, η οποία δεν είναι άλλη από τα αεροβόλα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Όπως το όνομά τους δηλώνει, η βασική πηγή ενέργειας των αεροβόλων αυτών είναι το CO2 το οποίο και αποτελεί μια από τις πλέον εύκολες και εύχρηστες επιλογές τροφοδοσίας για αρκετούς τύπους αεροβόλων μικρών αποστάσεων. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγω και χρησιμοποιείται από τα πολύ χαμηλού κόστους και ποιότητας αεροβόλα, ως και ορισμένα από τα πλέων αξιόλογα και ακριβά μοντέλα για αποστάσεις 10 μ.

Το CO2 είναι ένα αέριο το οποίο συνήθως βρίσκεται αποθηκευμένο σε πεπιεσμένη υγρή μορφή σε μιας χρήσης μεταλλικές αμπούλες. Ένα από τα ελάχιστα αρνητικά του συστήματος αυτού τροφοδοσίας, πέρα από την περιορισμένη του ισχύ, είναι ότι το CO2 είναι ένα αρκετά επηρεασμό από την εξωτερική θερμοκρασία υλικό. Σε θερμοκρασία δωματίου, το CO2 δίνει περίπου τις 900-1000 psi δύναμη, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί από πολύ ως και παρά πολύ ικανοποιητικό για ένα αεροβόλο μικρών αποστάσεων. Δυστυχώς όμως όπως και παραπάνω είπαμε η εύκολη μεταβολή του στην θερμοκρασία μεταβάλει αντίστοιχα και τις αποδώσεις του αεροβόλου.

Το μειονέκτημα όμως αυτό εύκολα ξεπερνιέται από την εξαιρετικά εύκολη χρήση ενός αεροβόλου CO2. Η τροφοδοσία με την αμπούλα CO2 είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, όπως και οι συνεχόμενες βολές, αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι εξαιρετικές αποδώσεις των αεροβόλων CO2 σε θέματα ακριβείας.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι στο θέμα ισχύς, ότι αν και τα αεροβόλα CO2 θεωρούνται από τα λιγότερο ισχυρά, μπορούν με την τροφοδοσία τους με ορισμένα υψηλής τεχνολογίας βλήματα (για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα μας) να μας εντυπωσιάσουν και σε αυτόν τον τομέα.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα αεροβόλα CO2 είναι αρκετά εύκολα και εύχρηστα όπλα, χαμηλού κόστους, χωρίς υψηλές απαιτήσεις συντηρήσεις και με ικανοποιητικές αποδώσεις ταχυβολίας και ακριβείας, σε μικρές αποστάσεις. Όλα αυτά τα κάνουν αρκετά προσιτά και διαδεδομένα κυρίως στους κύκλους των ερασιτεχνών σκοπευτών, μιας και ούτε ενδείκνυται αλλά και ούτε επιτρέπεται για κυνηγετική χρήση.