Η κυνηγετική περίοδος έφτασε και φέτος στο τέλος της και για τους περισσότερους ξεκινά η περίοδος της ξεκούρασης, της εκπαίδευσης, της αναζήτησης νέου κουταβιού και του ζευγαρώματος. Εγώ θα αναφερθώ σε ένα σημαντικό κομμάτι της επιλογής επιβήτορα. Αρχικά πριν αποφασίσουμε να βρούμε τον επιβήτορα θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχουμε στα χέρια μας ένα αξιόλογο θηλυκό το οποίο θα πρέπει να ζευγαρωθεί αν ναι ξεκινάμε την αναζήτηση. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε από την αρχή το τι θέλουμε από τον επιβήτορα. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που λείπουν ή που θέλουμε να βελτιώσουμε από το δικό μας θηλυκό σκύλο;

Αφού καταγράψουμε κάπου αυτά ξεκινάμε την αναζήτηση που θα τον βρούμε; Ο επιβήτορας που θα διαλέξουμε μπορεί να είναι ενός φίλου μας, ενός κυνηγού που συναντήσαμε στο κυνήγι και μας άρεσε ή ενός εκτροφέα. Αν επιλέξουμε τον σκύλο ενός φύλου μας καλό είναι να αποφύγουμε ένα πολύ κλειστό ζευγάρωμα διότι αυτό προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις γεννητικής και είναι λάθος να γίνετε από άτομα που δεν ασχολούνται με την εκτροφή. Αν επιλέξουμε κάποιον εκτροφέα θα πρέπει να έχουμε την βοήθεια του ως προς τον έλεγχο του γενεαλογικού δέντρου και των δυο σκύλων για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει το ζευγάρωμα. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση και ο σωστός εκτροφέας όπως λέει και κάποιος φίλος μου δεν ανακατεύει κρασί με γάλα.

Βασικά προς έλεγχο

1.Να διαθέτει pedigree

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το φαινόμενο της παλιάς φιλοσοφίας ¨¨Δεν χρειάζονται χαρτιά¨¨

2.Να έχει περάσει τεστ δυσπλασίας.

Αυτό ισχύει και για το θηλυκό σκύλο.

3.Να δούμε 2 και 3 φορές τον σκύλο στον κυνηγότοπο

Αν δεν ξέρουμε τον σκύλο αλλά έχουμε ακούσει καλά λόγια για αυτόν καλό είναι να τον δούμε και στην δράση.

4.Αν επιλέξουμε κάποιον πρωταθλητή θα πρέπει με την βοήθεια του εκτροφέα η του ιδιοκτήτη να έχουμε την ενημέρωση κατά πόσο τα παιδιά του από άλλα ζευγαρώματα έγιναν αξιόλογα κυνηγόσκυλα.

Αυτό το αναφέρω διότι έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα από όλες τις φυλές όπου μεγάλοι πρωταθλητές δεν διακρίθηκαν και ως αναπαραγωγή.

Τέλος θυμηθείτε

Ο επιβήτορας δεν είναι καλός μόνο και μόνο επειδή είναι ωραίος.

Πρέπει και να προέρχεται από σωστή εκτροφή και να μην είναι προϊόν της τύχης, αλλιώς δεν μπορεί να μεταδώσει τα προτερήματα του στους απογόνους του". (Jocelyn Lucas, Pedigree Dog Breeding, 1925).

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη