Η Άνοιξη έφτασε στο τέλος και το ζεστό καλοκαίρι την διαδέχεται. Η φύση ομόρφυνε, άνθισε και η πανίδα πολλαπλασιαστικέ.

Σε λίγο θα αρχίσουν τα εκπαιδευτικά πάλι για να προετοιμαστούν οι σκύλοι μας αλλά και εμείς. Αρκετοί λοιπόν από εμάς που θα αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε το βουνό ή τον κάμπο αυτήν την εποχή, ίσως βρούμε κάποιο ορφανό νεοσσό ή τραυματισμένο ή άρρωστο.

Τι θα πρέπει να κάνετε;

Εμείς συμβουλευτήκαμε το ΕΚΠΑΖ και σας αναφέρουμε τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, διότι είναι σημαντικό να βοηθούμε τα ζώα όταν το χρειάζονται και στην συνέχεια να φροντίζουμε για την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αρχικά δεν θα πρέπει να το εγκαταλείψουμε αλλά ούτε και να το πάρουμε με σκοπό να το αιχμαλωτίσουμε.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όταν βρούμε κάποιον νεοσσό είναι να κοιτάξουμε καλά γύρω γύρω μην τυχόν και έχει πέσει από κάποια φωλιά.

Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει φωλιά γύρω μας, φροντίζουμε με κάποιο πανί ή μπλούζα να πιάσουμε το πουλί για να το μεταφέρουμε.

Καλό είναι κατά την μεταφορά του το πουλί να μένει σκεπασμένο διότι δεν είναι συνηθισμένο στην εικόνα την δική μας και αυτό του προκαλεί σοκ.

Αφού φτάσουμε στο σπίτι μας φροντίζουμε να βρούμε ένα χαρτόκουτο (έξω από τα super market έχει).

Βάζουμε το πουλί μέσα στο χαρτόκουτο, έτσι που να χωράει άνετα και να μπορεί να σταθεί όρθιο.

Ανοίξτε μικρές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα αλλά να είναι σκοτεινά.

Το χαρτόκουτο δεν πρέπει να είναι τεράστιο, ούτε και πολύ μικρό.

Αν το πουλί που έχουμε βρει είναι τραυματισμένο μην το αφήσετε να κυκλοφορεί ελεύθερο γιατί θα χειροτερεύσει τα τραύματά του.

Το κουτί και το σκοτάδι είναι η καλύτερη προσωρινή ακινητοποίηση που μπορείτε να προσφέρετε για τα κατάγματά του. Οτιδήποτε άλλο θα το ταλαιπωρήσει.

Αφήστε το κάμποση ώρα σε ένα ήσυχο και ζεστό μέρος (όχι όμως στον ήλιο) για να ξεπεράσει όσο γίνεται το σοκ.

Τα περισσότερα τραυματισμένα πουλιά δεν πεθαίνουν από την πείνα αλλά από την αφυδάτωση. Δώστε του νερό με ζάχαρη και ίσως ελάχιστο αλάτι με μια σύριγγα από την οποία θα έχετε βγάλει προηγουμένως τη βελόνα. Ίσως χρειαστούν δύο άτομα και μια πετσέτα αν έχει επικίνδυνα νύχια.

Για να το πιάσετε σκεπάστε του το κεφάλι με την πετσέτα και κρατήστε το από το σώμα, τα πόδια και την ουρά σαν ανθοδέσμη. Αν το ράμφος του είναι πολύ μυτερό προσέξτε τα μάτια σας. Αν είναι πολύ μικρό ή δεν ανοίγει εύκολα το ράμφος, στάξτε το νερό στα ρουθούνια του. Μη φοβάστε, δε θα πνιγεί. Ξαναβάλτε το στο κουτί και αφήστε το ήσυχο.

Μην κάνετε τίποτα άλλο. Μη δώσετε τροφή ή φάρμακα. Μάλλον κακό θα του κάνουν σ' αυτή τη φάση παρά καλό. Αν έχει καιρό να φάει ούτως ή άλλως δε πρέπει να φάει πολύ. Αν έχει φάει πρόσφατα δεν είναι ανάγκη να ξαναφάει τώρα. Έχετε λοιπόν ήδη κάνει το καλύτερο που μπορείτε για να του σώσετε τη ζωή.

Απομένει να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) για περισσότερες οδηγίες.

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα