Μπλοκάρισμα

Από κ. spira.

Κύριε Πετρόχειλε έχω ένα Σέττερ 19 μηνών αρσενικό. Είναι σωστό κατά την έρευνα, τη φέρμα και το απορτ. Το πρόβλημα είναι ότι ανοίγεται πάρα πολύ κάποιες φορές κι αυτό είναι πρόβλημα στο πυκνό, γιατί αργεί να γυρίσει παρόλα τα σφυρίγματά μου. Φυσικά όταν επανέρχεται του λέω μπράβο. Επίσης όταν θέλω να το σταματήσω κατά την έρευνά του για οποιοδήποτε λόγω, δεν ακούει αμέσως παρά μόνο με πολλές φωνές. Τι πρέπει να κάνω για να ακούει όταν χρειάζεται χωρίς αντιρρήσεις;

Το πρόβλημά σας είναι ότι η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι ελλιπής. Δεν είναι δυνατόν όπως λέτε να είναι σωστό κατά την έρευνα και ταυτόχρονα να χάνεται, να αργεί να γυρίσει και να μην μπλοκάρεται όταν θέλετε να το σταματήσετε. Έχω την εντύπωση ότι ζητάτε πολλά από τον νεαρό σκύλο σας, χωρίς να του έχετε προσφέρει τη δουλειά η οποία θα δικαιολογούσε να τα απαιτήσετε από αυτόν.

Θα πρέπει να ξαναεπανέλθετε στην βασική του εκπαίδευση, να αρχίσετε τα μπλοκαρίσματα σας πάλι από πολύ μικρές αποστάσεις από τις οποίες ξέρετε ότι ο σκύλος να υπακούσει και σιγά σιγά να αυξήσετε τις αποστάσεις αυτές μέχρι τα μπλοκαρίσματα και οι αλλαγές κατεύθυνσης κατά την έρευνα να φτάσουν τις αποστάσεις των 250 και 300 μέτρων, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το σκύλο σας στον κυνηγότοπο.

Εάν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό κολάρο ώστε να κάνετε εύκολα και άμεσα εφικτές τις ανακλήσεις σας, το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος σας θα πάρει φοβίες και θα χάσει κάθε διάθεση για πρωτοβουλία, πειραματισμό και ίσως χάσει και μεγάλο μέρος από τη διάθεσή του για κυνήγι.

Κυνήγι σε μικρόπουλα

Από κ. Δημήτρη.

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε. Έχω ένα νεαρό πόιντερ και εδώ και λίγο καιρό το βγάζω εκπαιδευτικά σε ορτύκια. Δεν περιμένω πολλά από ένα νεαρό ζώο όμως, αυτό που πραγματικά με εκνευρίζει είναι ότι κυνηγά πάρα πολύ τα διάφορα μικρόπουλα που σηκώνονται από μπροστά του. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω γι’ αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Είναι επόμενο το σκύλο σας να συμπεριφέρεται έτσι τη στιγμή που εκδηλώνει το κυνηγετικό του ένστικτο χωρίς να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κυνηγήσει κι έτσι κυνηγάει οτιδήποτε πεταχτεί μπροστά του. Απ’ την άλλη το ντόπιο ορτύκι είναι το δυσκολότερο θήραμα για να ξεκινήσει σκύλο σας, ο οποίος για να έχει μια σχετική επιτυχία πρέπει να περάσει πολλούς μήνες μέσα στον κάμπο για να το καταφέρει, με την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα με τις εξόδους αυτές συνεχίζεται κανονικά την εκπαίδευση βασικής υπακοής, ώστε κάποια στιγμή που ο έλεγχο σας επάνω του θα έχει βελτιωθεί, να μπορέσετε να τον αποτρέψετε από το να κυνηγάει τα μικρόπουλα.

Πρέπει όμως τώρα που άνοιξε το κυνήγι να σκοτώνονται τα ορτύκια τα οποία πετάγονται και να αδιαφορείτε για όλα τα υπόλοιπα μικρόπουλα και έτσι σιγά σιγά θα καταλάβει ότι αυτό είναι το θήραμα το οποίο μας ενδιαφέρει και όχι οτιδήποτε άλλο.