Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να απασχολούν τον σημερινό κυνηγό είναι η σωστή διατροφή του βοηθού μας στο κυνήγι.

Κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις που έχω παρακολουθήσει έχω ακούσει ιδιαίτερα από ξένους κριτές να επισημαίνουν στην κρίση τους ότι ο σκύλος που εξετάζουν δεν έχει την απαιτούμενη σωματική διάπλαση που θα ήθελε ένας σκύλος ώστε πραγματικά να έχει την σωστή δομή σώματος, για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις μιας κυνηγετικής εξόρμησης..

Αυτό οφείλεται σε μια μερίδα ιδιοκτητών σκύλων που οι απόψεις τους στο θέμα διατροφή διίστανται.

Άλλοι διαλέγουν μια ξηρά τροφή που τις περισσότερες φορές είναι μια μέτρια προς φθηνή.

Άλλοι είναι οπαδοί της μετά κατοχικής περιόδου που η συγκεκριμένη θεωρία λέει ότι φαγητό περισσέψει από το σπίτι αντί να πάει στον κάδο των σκουπιδιών το δίνουμε στον σκύλο μας.

Δυστυχώς όμως ούτε ο ένας τρόπος ούτε ο άλλος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του σκύλου μας την περίοδο του κυνηγίου.

Είναι γνωστό ότι ανάλογα με το σωματικό βάρος του σκύλου αλλά και με το πόσο ασκείται πρέπει να ορίζεται και η ποσότητα του φαγητού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού του ζώου μας, βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη διατροφή του. Ο σκύλος έχει καταρχάς ανάγκη από πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Άρα μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή που έχει και το ανάλογο κόστος.

Όσοι δίνεται στον σκύλο σας ξηρά τροφή θα πρέπει να διαβάζετε την ετικέτα του προϊόντος, από όπου θα πάρετε σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο των λιπαρών, πρωτεϊνών, ινών και νερού που περιέχει μέσα η τροφής. Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η καλύτερη τροφή για τον σκύλο είναι η κονσέρβα, θα πρέπει να προσέξετε στα συστατικά της να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρασίας, διότι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό για να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το μαγειρεμένο φαγητό είναι κατάλληλο για τους σκύλους και από τη στιγμή που είναι κατάλληλο για ανθρώπους, είναι και γι’ αυτούς.

ΛΑΘΟΣ.

Ο οργανισμός του σκύλου είναι διαφορετικός από του ανθρώπου και ενώ ο σκύλος μας απολαμβάνει τη γεύση των μαγειρεμένων φαγητών, συνήθως αυτά είναι χαμηλά σε θρεπτική αξία και υψηλά σε θερμίδες και λίπη.

Αν πάλι θέλουμε να του δίνουμε μαγειρεμένο φαγητό θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρο μας να μας φτιάξει ένα σιτηρέσιο ειδικά για αυτόν, όμως να είστε σίγουροι ότι ο κόπος είναι μεγαλύτερος και καθώς και το κόστος.

Η καλύτερη λύση για τη διατροφή του σκύλου είναι η ξηρή τροφή στην ποσότητα που θα μας συστήσει ο κτηνίατρος.

Είτε είναι λοιπόν τροφή παρασκευασμένη από εμάς είτε είναι μια έτοιμη ξηρά τροφή το θέμα μας είναι και στις δυο περιπτώσεις να είναι κάτι θρεπτικό και υγιεινό που να δίνει τα ανάλογα εφόδια ώστε ο σκύλος μας να είναι υγιές και να μπορεί να λέγεται σκύλος αθλητής και όχι σκύλος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη