Φτάσαμε στο τέλος και αυτής της κυνηγετικής σαιζόν και με λύπη όλοι μαζεύουμε τα κυνηγετικά μας όπλα και εξαρτήματα.

Η φετινή σαιζόν όσον αφορά το θέμα κάρπωσης θεωρείται μέτρια με εξαίρεση το ενδημικό θήραμα όπου για ακόμα μια φορά απέδειξε το πόσο σπουδαίο είναι.

Είμαι σίγουρη ότι επανειλημμένα το έχετε ακούσει αυτό αλλά κάποια στιγμή όλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κινηθούμε πράττοντας κάτι παραπάνω για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ενδημικό θήραμα.

Δυστυχώς τα χρόνια και οι εποχές έχουν αλλάξει και η νέα χρονιά θα σηματοδοτηθεί με αλλαγές και στον κυνηγετικό χώρο.

Δεν αρκεί να τα διαβάζουμε μόνο από τα κυνηγετικά έντυπα αλλά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε.

Αρχικά θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι κυνηγοί να έρθουμε κοντά στους κυνηγετικούς συλλόγους και να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και τα νέα.

Ας καταλάβουμε πρώτοι εμείς ότι στον κυνηγετικό μας σύλλογο δεν πηγαίνουμε μόνο για την έκδοση της άδειας ή για να πιούμε τα ποτάκια μας το βραδάκι στην λέσχη.

Θα πρέπει να γίνουμε πιο ενεργητικοί και να συμμετέχουμε περισσότερο για να μην καταλήξουμε σαν τον κυνηγό της αφίσας του κόμματος μας όπου όλοι θα θυμάστε την εικόνα του κυνηγού στην πολυθρόνα με το πλεχτό στο χέρι.

Βέβαια θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολιτικοί μας την σημασία αυτής της δραστηριότητας και σε περίπτωση που θα οδηγηθούμε σε μειώσει του χρόνου δραστηριότητας οι γειτονικές μας χώρες θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, διότι ο αριθμός των κυνηγών που θα τις επισκεφτούν θα είναι μεγαλύτερος απ ότι συνήθως.

Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο συνάλλαγμα στα χέρια ξένων και λιγότερο στα χέρια των δικών μας επαγγελματιών (ξενοδοχεία, ταβέρνες, supermarket, κα) όπου κατά την κυνηγετική σαιζόν εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κυνηγών.

Όπως ανάφερα και στο προηγούμενο άρθρο μου η FACE σε συνεργασία με την νέα επιτροπή της ΕΕ συνεργάζεται πάνω στο θέμα 2010 Διεθνές Έτος της βιοποικιλότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η κυνηγετική οικογένεια όλης της Ευρώπης είναι σημαντική έχει πείρα και γνώσεις αλλά και επιστημονικό προσωπικό και μπορεί σε συνεργασία με άλλους φορείς να βοηθήσει σημαντικά σε διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένες οικολογικές οργανώσεις ότι το κυνήγι δεν είναι ένα χόμπι που αποσκοπεί μόνο στην θήρευση κάποιων ζώων, αλλά αντίθετα ο κυνηγός είναι λάτρης της φύσης, φύλακας και διαχειριστής.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην ΕΡΤ3 όπου το περασμένο Σάββατο το πρωί παρουσίασε μια πολύ ωραία κυνηγετική εκπομπή όπου εκτός από το πώς γίνεται το κυνήγι της πάπιας στην Γαλλία παρουσίασε και το πόσο σημαντικό έργο προσφέρουν οι κυνηγοί ώστε ο αριθμός του πληθυσμού να παραμένει υψηλός.

Μήπως έφτασε ο καιρός όπου θα πρέπει να αρχίσουμε να προβάλουμε το έργο μας περισσότερο, έτσι ώστε ο κόσμος που έχει σχηματίσει άσχημη εικόνα για μας χωρίς να γνωρίζει το ποιοι ακριβώς είμαστε και να μάθει περισσότερα για αυτήν την αγαπημένη ενασχόληση μας.

Μαίρη Βαρνάβα