Από κ Loizos Tterall

Σέττερ του Άγιου Ζερμαίν

Στην Κύπρο κυνηγάμε τους λαγούς με δείκτες. Έχω διαβάσει σε πολλά βιβλία για σκυλιά ότι το Σέττερ του Άγιου Ζερμαίν (Saint Germain) είναι κατάλληλο για κυνήγι λαγών και φασιανών. Ποία είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό το σκυλί και πόσο δύσκολό είναι κάποιος να βρει κουτάβια αυτής της φυλής;

In Cyprus we hunt hares with pointers. I have read in many books for dogs that the Setter Saint Germain is suitable for hunting hares and pheasants. What’s your opinion on this dog and how difficult is to find puppies of this breed?

Εγώ προσωπικά δεν ξέρω να υπάρχει Σέτερ Σαιν Ζερμέν εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι υπάρχει Μπρακ Σαιν Ζερμέν. Είναι μια διασταύρωση του γαλλικού Μπρακ και του πόιντερ.

Προσωπική άποψη δεν έχω διότι δεν έχω εκπαιδεύσει ποτέ τέτοιο ζώο. Ένας φίλος όμως και πελάτης ο οποίος έχει ένα γαλλικό Μπρακ είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος και από το κυνήγι του σε ορτύκια, μπεκάτσες και πέρδικες, αλλά και από την ικανότητά του να φερμάρει τους λαγούς.

Κατά τη γνώμη μου μάλλον ένα γαλλικό Μπρακ θα πρέπει να πάρετε κι όχι έναν Μπρακ Σαιν Ζερμέν.

Από κ Κατσαούνης Δημήτρης

Πρόβλημα στο Απόρτ

Κύριε Θωμά πριν από δέκα τρία χρόνια είχα αγοράσει από εσάς μια θηλυκιά Σέττερ κουτάβι η οποία με έκανε μπεκατσοκυνηγό και μου άφησε στην μνήμη μου ανεπανάληπτες κυνηγετικές στιγμές [χάθηκε από φόλα το Πάσχα του 2009]σήμερα κυνηγώ με την κόρη της η οποία είναι παρά πολύ καλή σε έρευνα και όσφρηση και πολύ έξυπνη αλλά έχει ένα μειονέκτημα όταν κτυπάω ένα πουλί που πριν αυτή είχε φερμάρει τρέχει το πιάνει και πάει και το θάβει πέστε μου σας παρακαλώ τι πρέπει να κάνω και αν γίνεται γιατί είναι τώρα τριών ετών αυτό το κάνει από την στιγμή που κυνήγαγε μόνη της χωρίς την μανά της.

Το σκυλί δεν μπορούμε να τον πιέσουν τη στιγμή κατά την οποία κρατά το θήραμα στο στόμα του, διότι αν το κάνουμε αυτό ο σκύλος θα πάψει να παίρνει το θήραμα στο στόμα του και τότε θα πρέπει να κάνουμε κατευθυνόμενο απόρτ πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο. Πρέπει λοιπόν πρώτα απ όλα να εκπαιδεύσουμε το σκυλί μας στη βασική υπακοή, έτσι ώστε να μας υπακούει απόλυτα, να μαλακώσει ο χαρακτήρας του και να χαίρεται όταν συνεργάζεται μαζί μας και βέβαια να έρχεται ευχαρίστως σε μας όταν το φωνάζουμε.

Όταν το σκυλί μας το φτάσουμε σε αυτό το σημείο εκπαίδευσης τότε κατ αρχήν, μέσα σε ένα περιφραγμένο χώρο θα παίξουμε για δέκα με δεκαπέντε δευτερόλεπτα ερεθίζοντας το με ένα θήραμα και μετά θα του το ρίξουμε για να πάει να το φέρει σε απόσταση πέντε έως έξι μέτρων κοντά μας. Όταν θα πάει και θα το πιάσει τότε θα του φωνάξουμε και είναι βέβαιον ότι όταν θα έχουμε κάνει όλη την προηγούμενη δουλειά σωστά τότε θα έρθει σε μας κρατώντας το θήραμα. Τότε εμείς θα το χαϊδέψουμε την ώρα που το κρατάει, θα του το πάρουμε απαλά από το στόμα λέγοντας του άστο, θα βάλουμε το σκυλί να ξαπλώσει και θα αφήσουμε το θήραμα κοντά του και του αφήνουμε τη δυνατότητα να το μυρίζει και να το περιεργάζεται αλλά όχι τη δυνατότητα να το πιάσει με τα δόντια του και να το διεκδικήσει.

Εάν προσπαθήσεις να το πάρει θα σηκώσουμε λίγο τον τόνο της φωνής ώστε να το αφήσει στη θέση του και μετά από τρία έως τέσσερα λεπτά παίρνουνε το θήραμα και αφήνουμε το σκύλο ελεύθερο.

Το μάθημα αυτό μπορεί να το κάνουμε μια φορά την ημέρα κατ αρχήν σε ελεγχόμενο χώρο αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση που ρίχνουμε το θήραμα και μετά σε ελεύθερο χώρο και σιγά σιγά και πίσω από θάμνους. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να το δοκιμάσουμε στο κυνήγι