Από κ Stratis

Επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά

κ. Πετρόχειλε,

Αγόρασα πριν 3 μήνες ένα 2χρονο αρσενικό εκπαιδευμένο κούρτσχααρ από την Γερμανία. Είναι εκπαιδευμένο στην βασική υπακοή αλλά και στο κυνήγι. Tους 3 αυτούς μήνες έχω αφιερώσει πολύ χρόνο ώστε να "μεταβιβάσω" την υπακοή του σκύλου σε εμένα. Με υπακούει πλέον απόλυτα σε όλες τις εντολές

Ο σκύλος είναι όμως επιθετικός με άλλα σκυλιά. Με τον εκπαιδευτή που μίλησα μου είπε πως δεν είχε τέτοιο πρόβλημα εκεί. Και όντως όταν ήμουν εκεί για να τον δω δεν παρουσίαζε πρόβλημα με τα άλλα σκυλιά του κυνοτροφείου. Να σημειώσω όμως πως το σκυλί είχε απόλυτη υπακοή στον εκπαιδευτή και δεν κοίταγε καν τα άλλα σκυλιά (σαφώς τον φοβότανε).

Αυτό που κάνει είναι να φερμάρει (κυριολεκτικά) τα σκυλιά. Έχω παρατηρήσει πως αν είναι μεγαλόσωμα ή πολλά μαζί δεν υπάρχει πρόβλημα, αν είναι ιδίου μεγέθους τσακώνεται αλλά άμα του βάλω φωνές μπορεί απλώς να σηκώσει τρίχα και να μην γίνει τίποτα. Στα μικρά σκυλιά όμως είναι απόλυτα επιθετικός. Επίσης είναι σαφώς επιθετικότερος στα δεμένα σκυλιά παρά στα ελεύθερα. Όταν επιτίθεται, επιτίθεται και δαγκώνει με πολύ μανία. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις στην συμπεριφορά του. Τις προάλλες σε εκπαιδευτικό βρήκαμε 2 λαγόσκυλα μικρού μεγέθους και ένα κουταβάκι και τα μύρισε, έπαιξε και έφυγε. Σε άλλα σέττερ που βρήκαμε στο δάσος σήκωσε τρίχα, του είπα ΜΗΗΗΗ και έφυγε. Όταν δεν είμαι κοντά όμως ή δεν μπορώ να τον ελέγχω έχουμε σοβαρά προβλήματα. Και φοβάμαι τα χειρότερα άμα ανοίξει το κυνήγι. Παρακαλώ πολύ για τις συμβουλές σας.

Επίσης: Ένας εκπαιδευτής (πχ εσείς) θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα με επισκέψεις (μαθήματα) χωρίς να αφήσει τον σκύλο σε εσάς; (Να έρχεται προκαθορισμένες μέρες για όση ώρα χρειάζεται)

Ευχαριστώ

Όπως ακριβώς υπάκουε ο σκύλος σας στο Γερμανό εκπαιδευτή, έτσι ακριβώς πρέπει να υπακούει και σε εσάς, ώστε να μπορέσετε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του. Θα σας ήταν πολύ χρήσιμο ένα πολύ δυνατό ηλεκτρικό κολάρο, το οποίο θα φοράει πάντοτε ο σκύλος όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους.

Θα φροντίσετε ώστε όταν ο σκύλος έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους η συνθήκες να είναι ελεγχόμενες δηλαδή φορώντας το κολάρο θα το πλησίασε σε ένα δεμένο μικρόσωμος σκύλο και θα το κρατάτε ταυτόχρονα δεμένο στο χέρι σας με μια αλυσίδα. Εάν δείξει επιθετικότητα και τραβήξει προς την κατεύθυνση του δεμένου σκύλου τότε θα το χτύπησε στο μάξιμουμ της έντασης του κολάρου για πέντε δευτερόλεπτα, τη στιγμή που θα είναι ο σκύλος βρεγμένος ώστε να κάνουν καλή επαφή οι ακροδέκτες του κολάρου με το δέρμα του. Θα σταματήσετε το χτύπημα για τρία δευτερόλεπτα και θα το επαναλάβω και για άλλα πέντε. Θα πρέπει να περνάτε το σκύλο σας από τον άλλο σκύλο και να μην δείχνει το παραμικρό ίχνος επιθετικότητας.

Το ίδιο θα πρέπει να επανελήφθη μετέπειτα άλλες μέρες με διαφορετικό σκύλο και σε διαφορετικούς χώρους. Όταν δεν δείχνει καμία επιθετικότητα τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να το περάσει λυτό το από άλλο σκύλο και σε ακόμα μεταγενέστερο στάδιο να αφήσετε τους σκύλους να παίξουν μεταξύ τους πάντοτε όμως θα πρέπει να του φοράτε το κολάρο και πάντοτε θα πρέπει να βρίσκεσαι σε πλήρη ετοιμότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι το σκύλο σας είναι επιθετικός και παραμένει επιθετικός απλώς θα γίνει περισσότερο ελεγχόμενος.