Από κ Γιώργο

Πρόβλημα στο Απόρτ

Κύριέ Θωμά το όνομά μου είναι Γιώργος και κατάγομαι από τον Έβρο περιοχή τριγώνου. Έχω στην κατοχή μου ένα Επανιέλ 3 χρονών και το πρόβλημά που αντιμετωπίζω είναι στο απόρτ, καθώς ο σκύλος επαναφέρει το θήραμά και κυρίως το ορτύκι, το μασάει και το καταστρέφει. Πια λύση θα μου προτείνατε για να κόψει αυτήν την συνήθειά ο σκύλος μου? Σας ευχαριστώ πολύ....

Απάντηση:

Ο σκύλος το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνει είναι να περάσει βασική εκπαίδευση. Εφόσον αυτό συμβεί και ο σκύλος μας υπακούει καλά τότε αρχίζουμε να περπατάμε με το σκύλο να προχωράει στο αριστερό μας πόδι, ενώ με το αριστερό μας χέρι πάνω το κεφάλι του κρατάμε ένα ορτύκι ή μια πέρδικα. Ο σκύλος μπορεί να το μυρίζει, μπορεί να το πιάνει ακόμα και στο στόμα του αλλά δεν του επιτρέπουμε να το πιάσει βίαια ούτε να το διεκδικήσει από εμάς. Εάν αυτό συμβεί τότε σκληραίνουμε στιγμιαία την φωνή μας κι αν συνεχίσει και θέλει να μας το πάρει τραβώντας το από το χέρι μας τότε μπορούμε να του δώσουμε ένα χτύπημα με το δάχτυλο του δεξιού μας χεριού επάνω στην μύτη λέγοντάς του να του αφήσει. Δεν πρέπει όμως να είμαστε πολύ βίαιοι ώστε να μην τρομάξουμε το σκύλο.

Εφόσον μάθει να προχωρά σωστά στο πόδι μας με το θήραμα να κινείται πάνω από το κεφάλι του έτσι όπως περπατάμε ώστε να καταλάβει ότι το θήραμα ανήκει σε μας και δεν πρέπει να το διεκδικεί για τον εαυτό του, τότε το βάζουμε να ξαπλώσει και βάζουμε το θήραμα μπροστά του ανάμεσα στα δύο μπροστινά του πόδια, του επιτρέπουμε πάλι να του μυρίσει, να το γλείψει απαλά αλλά όχι να το πάρει από εκεί. Πότε θα περπατάμε μαζί με το θήραμα, πότε θα το αφήσουμε δίπλα του και πότε θα απομακρυνόμαστε από εκεί αφήνοντας το σκύλο ξαπλωμένο με το θήραμα μπροστά του. Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε μια φορά την ημέρα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα. Μετά μπορείτε να παίζετε λίγο με το σκύλο την ώρα που κρατάτε το θήραμα εξωθώντας το να το πιάσει τη στιγμή που το κρατάτε όταν αυτό συμβεί τον αφήνετε να το κρατήσει λίγο περίπου δέκα δευτερόλεπτα χαϊδεύοντας το και μετά του ζητάτε να σας το δώσει πίσω ενώ κρατάτε τα πόδια του θηράματος αυξάνοντας λίγο τον τόνο της φωνής σας. Αυτό θα το κάνετε μια φορά την ημέρα και αν ο σκύλος σφίξει τα δόντια του προσπαθώντας να το καταστρέφουν να καταστρέψει το θήραμα τότε αυξάνει τη φωνή σας για να του δείξετε ότι αυτό είναι κακό. Όταν χαλαρώσει το σφίξιμο του θηράματος το ξανάχαϊδεύετε πιάνετε το θήραμα και του λέτε να το αφήσει. Όταν μετά από τέσσερις πέντε μέρες που το έχετε κάνει μια φορά κάθε μέρα εκτελεί την άσκηση πιο εύκολα τότε θα κάνετε ένα δύο βήματα προς τα πίσω και θα φωνάξετε να το φέρει σε σας. Όταν αυτό γίνει θα το χάιδεψε στο κεφάλι και πιάνοντας το ορτύκι από τα πόδια χωρίς να το τραβάτε θα του ζήτησε να το αφήσει.

Την επόμενη μέρα μπορείτε να κάνετε τρία η τέσσερα βήματα πριν να τον καλέσετε κοντά σας την ώρα που κρατά το θήραμα. Σιγά σιγά θα μπορέσετε να φτάσετε να το φωνάζετε από απόσταση τριάντα μέτρων και αυτό να σας φέρνει το θήραμα χωρίς να το χαλάει. Όταν αυτό συμβεί τότε μπορείτε να πετάξετε να παίξετε για λίγο με το σκύλο και το θήραμα να του το ρίξτε σε απόσταση δυο - τριών μέτρων για να το πιάσεις όταν το πιάσει θα το φωνάξτε να σας το φέρει κοντά κατά τον ίδιο τρόπο που το φωνάζετε τις προηγούμενες ημέρες.

Εννοείται ότι κάθε μέρα χρησιμοποιούμε καινούργιο θήραμα. Σιγά σιγά αυξάνουμε την απόσταση μέχρι του σημείου ο σκύλος να μας φέρνει το θήραμα από απόσταση τριάντα μέτρων. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο τότε μπορείτε να το ρίξετε στην αρχή σε χορτάρι ύψους δέκα έως δεκαπέντε εκατοστών και μετά σε όλο και μεγαλύτερο ύψος χόρτου και θάμνων μέχρις ότου ο σκύλος τη στιγμή που πιάνει το θήραμα να μη σας βλέπει ώστε να αισθάνεται περισσότερη ελευθερία. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να πυροβολήσατε στον αέρα τη στιγμή κατά την οποία του ρίχνετε το θήραμα για να κάνει απορτ και μετά να δοκιμάσετε στο πραγματικό κυνήγι.

Εάν η μέθοδο την οποία σας περιέγραψα δεν έχει επιτυχία τότε ο σκύλος πρέπει να περάσει σύστημα κατευθυνόμενου απορτ το οποίο όμως μόνο εξειδικευμένους επαγγελματίας μπορεί να κάνει. .