Γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος
Κάθε θερινή σαιζόν έτσι και φέτος ο κυνολογικός όμιλος Ελλάδος διοργάνωσε και φέτος την καθιερωμένη έκθεση ελληνικής εκτροφής καθώς και 2 διεθνείς εκθέσεις σκύλων. Έτσι το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα γεμάτο τριήμερο εγχώριου και διεθνούς κυνοφιλικού αθλητικού συναγωνισμού και αν θέλετε και ανταγωνισμού.



 Είναι μακρύ το παρελθόν που οι εκθέσεις ήταν ένα χόμπι της Κυριακής. Αν και αυτό μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει έκλειψη εντελώς από τους στίβους. Σήμερα η κυνοφιλία έχει να κάνει περισσότερο με επαγγελματίες που εξειδικεύονται στον χώρο, κριτές από το εξωτερικό με κάλυψη εξόδων και μικρής αμοιβής, υπεύθυνοι στίβου με χρόνια εμπειρίας που ο ΚΟΕ για την προσφορά τους θα τους παραθέσει ένα όμορφο δείπνο μετά την έκθεση ή μια κάποιου είδους διευκόλυνση εν ανταμοιβή της προσφοράς τους, επαγγελματίες χειρίστριες computers και τέλος μια καλά στελεχωμένη γραμματεία ..
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ?
Mα για να προασπιστεί ο σκύλος; Η καθαροαιμία; Ο καταναλωτής υποψήφιος προς αγορά σκύλου να έχει πιο σαφή εικόνα;
Εδώ μεγάλη μερίδα μη προ κατειλημμένων θα έλεγε πως ναι αυτός είναι ο αυτοσκοπός, και ως εδώ όλα μεμπτά και κατανοητά. Σε ένα τέτοιο όμως επίπεδο θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες αυστηρότεροι που να δίνουν στον κάθε διαγωνιζόμενο είτε είναι ένας απλός ιδιοκτήτης είτε ερασιτέχνης εκτροφέας, είτε επαγγελματίας να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Αυτό λοιπόν θα υπάρξει κατά την άποψη του γράφοντος με ένα θεσμικό τρόπο διαφάνειας πχ. οι κριτές να παραμείνουν ξένοι και με μεγάλη εμπειρία. Είναι κατανοητοί οι λόγοι. Όμως υπάρχει μια μεθόδευση σ αυτόν τον τομέα. Κάποιοι που γνωρίζουν υπερασπίζονται ότι τα έξοδα για να έρθουν ξένοι κριτές είναι μεγάλα άρα μια προσπάθεια για να κοπούν αυτές οι δαπάνες για τον ΚΟΕ είναι οι Έλληνες κριτές. Ένα άλλο ζήτημα διαφάνειας είναι το microchip, ως τώρα οι σκύλοι προς διαγωνισμό δήλωναν έναν αριθμό microchip και αυτό ήταν έπρεπε να υπάρξει κάποια καταγγελία για να ελεγχθεί κάποιος σκύλος. Εδώ ένα θετικό βήμα έχει όμως γίνει πλέων. Κάθε σκύλος προς εξέταση σκανάρετε με ειδικό μηχάνημα και αν δεν έχει τον αριθμό επάνω του δεν μπορεί να συμμετέχει

Τα του στίβου τώρα.
Οι εκτροφείς δίνουν στους στίβους που διαγωνίζονται τις δικές τους ¨μάχες¨ οι θεατές αυτή την φορά ήταν λίγοι, σκυλιά όμως πολλά περισσότερα. Τι συμβαίνει; Αρχίζει πλέον αυτό που επιδίωκε η οργανωμένη κυνοφιλία περισσότεροι επαγγελματίες στον στίβο. Υπήρξαν στίβοι όπου οι εκπαιδευτές ή οι εκτροφείς ήταν 2-3 αλλά ο αριθμός των σκύλων που παρουσίαζαν ήταν μεγαλύτερος των 5. Πλέων λοιπόν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και για να συμμετάσχει κάποιος με αξιώσεις εάν πρόκειται για έναν απλό ιδιοκτήτη θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εκτροφέα με έργο αν θέλει να γευτεί την γλύκα του βάθρου.
Θα έλεγε όμως κανείς ότι όλα αυτά είναι ωραία, αλλά τώρα με την κρίση δεν είναι εφικτά, και αφού τα έσοδα μειώνονται που λεφτά για συμμετοχές και κυνοφιλικούς συναγωνισμούς. Εδώ όσοι το πιστεύουν απαντώνται, η κρίση δεν ήταν όσο θα περίμεναν οι αναγνώστες. Περίπου 50 σκύλοι κάτω για κάθε ημέρα της έκθεσης αριθμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος με σύγκριση πχ της έκθεσης του 2007 που διεξήχθη περίπου τέτοια εποχή και βέβαια ήταν προτού την οικονομική κρίση που σήμερα υπάρχει. Κρίση υπάρχει αλλά όχι για όλους. Αυτοί έχουν λοιπόν και μιλώ για τους ιδιοκτήτες, έναν καλής ποιότητας σκύλο, από καλό στάβλο και εκπαιδευμένο συνήθως από τον σταβλάρχη. Όλα καλά θα έλεγε κανείς και όμως αυτό στους βαθύς κόλπους της οργανωμένης κυνοφιλίας ελλοχεύει και κινδύνους. Ξέρουμε ότι μέχρι σήμερα είναι πολλοί που πιστεύουν ότι όλα τα αθλήματα με ζώα αφού φέρνουν χρήματα δεν είναι και πάντα τόσο καθαρά. Αν πραγματικά οι υπεύθυνοι θέλουν να δείξουν πνεύμα δικαιοσύνης ας συνεχίσουν με ξένους κριτές, ως ένα δείγμα καθαρότητας μιας και θα ήταν δύσκολο να υπάρχουν συμφέροντα οι γνωριμίες όσο και αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης ο ΚΟΕ θα έπρεπε να βρει τρόπο να δημοσιεύει όλους τους νικητές των κατηγοριών από όλες τις φιλές, διότι όταν απαιτείς πρέπει και να προσφέρεις. Κλείνοντας σας παραθέτω φωτογραφικό υλικό από την ομάδα 7..