Κείμενο . Κώστας Καλφόπουλος

Άλλη μια διήμερη γιορτή του σκύλου πραγματοποιήθηκε στον Μαραθώνα με Διεθνή αέρα αφού υπήρξαν και συμμετοχές από το εξωτερικό, που ανέβαζαν και τον πήχη του  συναγωνισμού. Αν και η οικονομική κρίση βαθαίνει κάθε μέρα στην κοινωνία μας μια διαφορετική τάση υπάρχει στο θέμα των συμμετοχών με εμφανή αύξηση. Οι διαγωνιζόμενοι σκύλοι στο σύνολο ήταν 662 και για τις 2 ημέρες
Πρώτος σκύλος με τις περισσότερες συμμετοχές και τις 2 ημέρες της έκθεσης ήταν το ροτβάιλερ. Στις κυνηγετικές φυλές το Επανιέλ Μπρετόν κράτησε το σκήπτρο. Πραγματικά ενώ παρακολουθώ και συμμετέχω πολλά χρόνια σε τέτοιες εκθέσεις βλέπω ότι για πολύ κόσμο είναι μια γιορτή και μια διασκέδαση, είδα πολλές οικογένειες που ήρθαν με τα παιδάκια τους να περάσουν ένα όμορφο Σαββατοκύριακο γεμάτο αισθήματα ζωοφιλίας..




Θεωρώ ότι ένα κομμάτι πολιτισμικό για την σημερινή κοινωνία είναι η εκμάθηση των παιδιών στο να αγαπήσουν τα ζώα και να μην υπάρχουν ιδεολογίες του παρελθόντος ότι οι σκύλοι είναι εστία μόλυνσης ή ότι τα σκυλιά όλα δαγκώνουν. Είναι ντροπή για την σημερινή κοινωνία μας να έχουμε τόσα σκυλιά αδέσποτα και άλλα τόσα κακοποιημένα. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές και τις δυο ημέρες η έκθεση κύλισε ομαλά, δυστυχώς είχαμε όμως και κάποια περιστατικά που αμαύρωσαν αυτήν την κατά τα άλλα ποιοτική έκθεση. Είχαμε περιστατικό ιδιοκτήτη που θεώρησε ότι ο σκύλος που εισήγαγε από  το εξωτερικό έχοντας πολλούς τίτλους στο βιογραφικό του, χωρίς δυσκολία θα έφτανε στο βάθρο του νικητή αυτό δεν συνέβη και τότε άρχισε να δείχνει το κακό του πρόσωπο.  
Είχαμε διαμαρτυρία για απόφαση κριτή στο Επανιέλ Μπρετόν και τέλος λεκτική επίθεση με προπηλακισμούς και τραμπουκισμό δέχτηκε και ο γράφων το ρεπορτάζ, λόγω του ότι παρουσίασα κούρτσχααρ με μακριά ουρά. Το επιχείρημα τους ήταν ότι αυτοί σνομπάρουν μια κρατική απόφαση περί μη κοπής ουράς και μάλιστα με τσουχτερό πρόστιμο 3000 ευρώ. Ερωτώ λοιπόν αυτούς τους «κυρίους» που μάλιστα τυγχάνουν και εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι του ΟΚΕ, με τραμπουκισμούς και βία θα αλλάξουν αυτόν τον νόμο; Όλα λύνονται με πολιτισμένο τρόπο και όλα θέλουν χρόνο. 
Προφανώς όμως λείπουν όλα αυτά από τους ανθρώπους του ΟΚΕ. Δεν θα συνεχίσω γιατί θα δώσω αξία σε κάτι που δεν αξίζει. Πιστεύω ότι το μέλλον των φυλών πηγάζει από γνώσεις και ευγενή άμιλλα. Συγχαρητήρια σε όσους απέσπασαν κάποιο τίτλο και εύχομαι την επόμενη φορά σε όσους δεν έχουν παραβρεθεί να το τολμήσουν και να είναι σίγουροι ότι θα περάσουν καλά.

.