Του συνεργάτη μας Ελευθέριου Δήμα
Οι παλιοί κυνηγοί που όλοι εμείς έχουμε σαν πρότυπο και προσπαθούμε να μαθαίνουμε από αυτούς έλεγαν «δέκα λίρες σκυλί και μια λίρα τουφέκι» σοφό αυτό βεβαία για ένα θήραμα τόσο δύσκολο και δυσεύρετο όπως η πέρδικα. Ένα θήραμα που συναρπάζει και κάνει πολλούς από εμάς να ανεβαίνουμε στα βουνά της πατρίδας μας για μια συνάντηση με το πανέμορφο αυτό πουλί. Χρειάζονται πραγματικά καλά σκυλιά με πάθος δύναμη, ανοίγματα και πάνω απ’ όλα μυαλό για να βρουν και να καθηλώσουν τα πουλιά. Έχουμε λοιπόν ένα σκυλί σε φέρμα σε μια πλάγια και πάμε προς αυτό για να τουφεκίσουμε και να ολοκληρώσουμε την ομορφότερη στιγμή του κυνηγίου με σκυλί φέρμας. Πως όμως θα τουφεκίσουμε χωρίς το κατάλληλο όπλο για το κυνήγι αυτό; Ποτέ κανένας δεν πήγε για πέρδικες με ντουφέκι που πάει για ορτύκια. Το περδικοτνούφεκο είναι κάπου ανάμεσα. Ένα τουφέκι όχι πολύ βαρύ με μάξιμουμ τα 3,2 κιλά γιατί θα το κουβαλάμε όλη μέρα και θα το χρησιμοποιούμε ελάχιστες φόρες, με όσο το δυνατόν καλύτερο ζύγισμα, με μήκος κάνης 66 ή 71 εκατοστά το πολύ και τσοκάρισμα βελτιωμένο κύλινδρο ή ντεμί.
Οι επιλογές λοιπόν είναι α) δίκαννο αλληλεπίθετο ή πλαγιόκαννο με τα πλαγιόκαννα βεβαία να κατέχουν πολύ μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τα αλληλεπίθετα στις μέρες μας και β) Αυτογεμές.
Ας δούμε λοιπόν τα προτερήματα κα τα ελαττώματα των δυο ανωτέρων:
α) τα καλής ποιότητας δίκαννα έχουν σχεδόν πάντα καλύτερο ζύγισμα από τα αυτογεμή, έχουν δε και το πλεονέκτημα των δυο τσοκαρισμάτων, τα οποία αν συνδυαστούν με δυο διαφορετικά νούμερα σκαγιών να μπορέσεις να τουφεκίσεις κοντά και μακριά αντίστοιχα. Διαθέτοντας αυτόματους εξωλκείς, το ξαναγέμισμα είναι τόσο γρήγορο, ώστε να μπορείς να ξανατουφεκίσεις τόσο γρήγορα όσο και με ένα αυτογεμές. Το μόνο μειονέκτημα που έχει ένα δίκαννο είναι οι δυο τουφεκιές που έχεις να κάνεις.
β) Το πλεονέκτημα που όλοι όσοι πηγαίνουν για πέρδικα, αναφέρουν όταν τους ρωτήσεις γιατί κυνηγούν πέρδικα με αυτογεμές είναι ένα… η τρίτη τουφεκιά!!! Τώρα το πόσες φορές είχαν την δυνατότητα να κρατήσουν πουλί με την τρίτη τουφεκιά, είναι κάτι που μόνο αυτοί γνωρίζουν! Πιστεύω όμως ότι η τρίτη τουφεκιά είναι ένα βοήθημα ψυχολογικό για τον κυνηγό, πάρα μια ανάγκη. Απλώς οι κυνηγοί αισθάνονται ασφάλεια ξέροντας ότι έχουν ακόμα μια ευκαιρία να καρπωθούν ένα πουλί. Μειονέκτημα του αυτογεμούς είναι ότι το 90% από αυτά είναι μπροστόβαρα, σε βαθμό που το αριστερό χέρι να κουράζεται στο κουβάλημα. Η κούραση στο αριστερό χέρι από το βάρος, σε συνδυασμό με τις ογκώδεις πάπιες που έχουν τα περισσότερα αυτογεμή, δυσκολεύουν τον κυνηγό να κάνει μια καλή επώμηση και μετά μια πετυχημένη τουφεκιά. Ορισμένα όμως αυτογεμή με καλό ζύγισμα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για το κυνήγι της πέρδικας.
Το δίκαννο αλληλεπίθετο με 67 ή 71 πόντους κάννη και τσοκάρισμα 4 και 3 είναι ότι καλύτερο για το κυνήγι της πέρδικας. Καλύτερα να μην έχει διευρυμένο αυλό, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με μάλλινες τάπες αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Βάζοντας στην κάτω κάννη ένα 7αρη με συγκεντωτήρα και στην επάνω ένα 6αρη πάλι με συγκεντωτήρα έχουμε ένα όπλο που μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις μεσαίες-μεγάλες αποστάσεις. Εάν πάλι τα πουλιά δέχονται φέρμα ή είναι «κλαρωμένα», ένα 7αρη με μάλλινη τάπα στην κάτω και ένα 7αρη με συγκεντωτήρα στην πάνω κάννη, είναι ότι μας χρειάζεται για κοντινές-μεσαίες αποστάσεις. είναι βεβαία πάρα πολλοί οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με ένα δίκαννο ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό συνδυασμό τσοκαρίσματος-φυσιγγιιού για τις συνθήκες και το μέρος που κυνηγάμε τις πέρδικες.
Αυτό που πρέπει να έχουμε όμως πάντα ότι όπλο και να χρησιμοποιούμε, είναι η εμπιστοσύνη σ’ αυτό και τα φυσίγγία μας, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αποτυχία μας να βαραίνει αποκλειστικά εμάς και όχι το όπλο ή τα φυσίγγία μας. Πρέπει προτού πάμε στο κυνήγι της πέρδικας να πάμε μερικές φορές στο σκοπευτήριο, ή να κυνηγήσουμε άλλα πολυπληθέστερα πουλιά, ώστε να εξοικειωθούμε με το όπλο μας και να ξεσκουριάσουμε, γιατί αν έχουμε απαιτήσεις να παίρνουμε πουλιά μετά από έξη μήνες απραξίας θα απογοητευτούμε οικτρά. Χρειάζεται συνηχείς ενασχόληση με το τουφέκι μας και τα σκυλιά μας, για να έχουμε επιτυχία στο κυνήγι της πέρδικας ίσως του δυσκολότερου ενδημικού θηράματος της Ελλάδας.

(πρώτη δημοσίευση Αύγουστος 2004 www.kinigotopos.gr)