FCI-Standard N° 330 / 25. 04. 2001 / GB

 

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ - ΛΕΥΚΟ ΣΕΤΤΕΡ



ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ιρλανδία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ:  27.01.2001.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Είναι ένας από τους πλέον αξιοζήλευτους συντρόφους και φίλους, τόσο για συντρόφια όσο και για κυνήγι, αν και το ιρλανδικό ερυθρό-λευκό Σέττερ αναπαράγεται πρώτιστα για το κυνήγι. Τα πρότυπα όπως καθορίζονται κάτωθι, πρέπει να ερμηνευθούν κυρίως από αυτήν την άποψη και όλοι οι κριτές στις εκθέσεις μορφολογίας πρέπει να κρίνουν τα ζώα κυρίως από τη σκοπιά εργασίας.


ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I.:       Ομάδα 7             σκυλιά δείκτες
Παράγραφος 2 βρετανικοί και ιρλανδικοί δείκτες
                                              με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το ιρλανδικό Σέττερ πιθανώς πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο έξω από την Ιρλανδία, ότι υπήρχαν δύο φυλές ιρλανδικών Σέττερ, αλλά είναι σίγουρο ότι το ερυθρό-λευκό Σέττερ είναι παλαιότερο των δύο και ότι η συνετή, εκλεκτική αναπαραγωγή, εξέλιξε το αμιγές κόκκινο χρώμα. Όταν τα ιρλανδικά Σέττερ ήρθαν στις εκθέσεις μορφολογίας, μετά από τα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρξε μεγάλη σύγχυση για το κατάλληλο χρώμα τους. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το κόκκινο Σέττερ είχε επισκιάσει ουσιαστικά το Ερυθρό-λευκό, το οποίο έγινε τόσο σπάνιο, σχεδόν σε σημείο να εκλείψει. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, προσπάθειες καταβλήθηκαν να αναβιώσουν τη φυλή. Μέχρι το 1944, η φυλή είχε επανέλθει αρκετά καλά, σε σημείο να έχει την δική της λέσχη και σήμερα μπορούμε να την δούμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε εκθέσεις και αγώνες στην Ιρλανδία. Η σημερινή λέσχη  μορφολογικού και εργασιακού προτύπου του ιρλανδικού ερυθρού-λευκού Σέττερ, δημιουργήθηκε το 1981 και μέσω των προσπαθειών και των οδηγιών της, η φυλή πλέον καθιερώνεται τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και διεθνή. Το ιρλανδικό ερυθρό-λευκό Σέττερ ανταγωνίζεται επιτυχώς στους αγώνες εργασίας τις άλλες φυλές δεικτών και υπάρχουν πλέον ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός πρωταθλητών εργασίας και μορφολογίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ισχυρή, καλά ισορροπημένη και συμμετρική, χωρίς να είναι ογκώδης, περισσότερο αθλητική παρά ζωηρή. Το ιρλανδικό ερυθρό-λευκό Σέττερ αναπαράγεται πρώτιστα για κυνήγι και πρέπει να κρίνεται κυρίως από τη σκοπιά εργασίας.  

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Αριστοκρατικό, με έντονο πάθος και αρκετά ευφυή. Επιδεικνύει ευγένεια και φιλική συμπεριφορά, πίσω από την οποία πρέπει να είναι έκδηλη η αποφασιστικότητα, το θάρρος και το υψηλό πνεύμα. Το ιρλανδικό ερυθρό-λευκό Σέττερ είναι πολύ φιλικό, αξιόπιστο και εύκολα στην εκπαίδευση σκυλί κυνηγίου.

ΚΕΦΑΛΙ:  Ευρύ και ανάλογο προς το σώμα.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: 
Κρανίο: Θολωτό χωρίς να παρουσιάζει ινιακής προεξοχής, όπως στο ιρλανδικό ερυθρό Σέττερ.
Μετωπιαίο στοπ: Σωστό.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 
Ρύγχος: Καθαρό (λείο) και τετραγωνισμένο.
Σαγόνια: Σαγόνια ίσου ή σχεδόν ίσου μήκους.
Δόντια: Κανονικά δόντια, ιδανικό δάγκωμα ψαλιδιού, αποδεκτό το δάγκωμα από άκρη ως άκρη.
Μάτια: Σκούρα καστανά ή σκούρα καφετί, στρογγυλά, με ελαφριά προεξοχή και χωρίς ¨κόμπους¨.
Αυτιά: Σωστά τοποθετημένα, στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια και κοντά στο κεφάλι.

ΛΑΙΜΟΣ: Συγκρατημένα μακρύς, πολύ μυϊκός, αλλά όχι πολύ χοντρός, ελαφρώς κεκλιμένος, απαλλαγμένος από την τάση για κατωλαίμιο

ΣΩΜΑ: Ισχυρό και μυϊκό.
Πλάτη:  Πρέπει να είναι δυνατή και μυώδης.
Στήθος: Βαθύ, με τα καλά αναπηδούμενα πλευρά.

ΟΥΡΑ: Μέτριου μήκους, που δεν φθάνει κάτω από τον ταρσό, χόντρή στην βάση. Λεπταίνει προς την άκρη της, χωρίς να έχει την τάση συστροφής, φέρεται στο ίδιο ή ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπέδο της πλάτης.

ΑΚΡΑ: Μυώδεις και νευρώδεις με ισχυρά κόκαλά.

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ :
Ώμοι: Καλά τοποθετημένοι.
Αγκώνες: Ελεύθεροι, χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα ή έξω.
Μπροστινά πόδια : Ευθεία και νευρώδη, καλά αποστεωμένα.
Μετακάρπιο: Ισχυρό.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Ευρεία και ισχυρά οπίσθια πόδια, το μέρος από το ισχίο ως τον ταρσό, μακρύ και μυϊκό.
Μηροκνήμιο: Σωστά γωνιομένο.
Ταρσός: Σωστά κεκλιμένος, χωρίς να στέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω. Το διάστημα από τον ταρσό ως το πέλμα, μέτριου μήκους και ισχυρό.

ΠΕΛΜΑ: Σφιχτό με άφθονο τρίχωμα μεταξύ των δακτύλων.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κατά την κίνηση του σε ελαφρύ τροχασμό έχει μακρύ διασκελισμός, πολύ ζωηρό, χαριτωμένο και αποδοτικό. Το κεφάλι κρατιέται ψηλά, η κίνηση των οπισθίων άκρων είναι ομαλή και με τη μεγάλη δύναμη.  Τα εμπρόσθια άκρα εκτείνονται καλά προς τα μπροστά και παραμένουν χαμηλά. Κοιτώντας από πίσω, τα μπροστινά και τα πίσω πόδια κάτω από τη ένωση των ταρσών, κινούνται κάθετα προς το έδαφος, χωρίς καμία διασταύρωση ή πλοκή των ποδιών, μπροστά ή πίσω.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

ΤΡΙΧΑ: Μακριά, μεταξωτή λεπτή τρίχα, αποκαλούμενη "πουπουλένια" στο πίσω μέρος των πρόσθιων και οπίσθιων ποδιών και στο εξωτερικό μέρος των αυτιών, επίσης μια λογική ποσότητα τριχώματος στα πλευρά, που επεκτείνεται προς το στήθος και λαιμός και που διαμορφώνει κροσσοπλέγματα (κρόσσια). Όλο το τρίχωμα είναι ίσιο, επίπεδο και χωρίς μπούκλες, όμως ένας ελαφρύς κυματισμός, είναι επιτρεπόμενος. Η ουρά πρέπει να είναι καλά επενδυμένη με τρίχωμα. Σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος, η τρίχα πρέπει να είναι κοντή, επίπεδη και χωρίς μπούκλες.

ΧΡΩΜΑ: Βασικό χρώμα είναι το λευκό με αμιγή κόκκινα μπαλώματα (σαφή κομμάτια κόκκινου χρώματος), και τα δύο χρώματα πρέπει να είναι ακμαία (ζωηρά) καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, στίγματα αλλά όχι ξεθωριάσματα, επιτρέπεται γύρω από το πρόσωπο, τα πέλματα, το επάνω μέρος των εμπρόσθιων άκρων μέχρι τον αγκώνα και το επάνω μέρος των οπισθίων άκρων μέχρι τους ταρσούς, ξεθωριασμένα στίγματα και κηλίδες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, είναι από τα πλέον απαράδεκτα ελαττώματα και αποτελεί ελάττωμα αποκλεισμού. 


ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ: 
Επιθυμητό ύψος στο ακρώμιο: Αρσενικά: INS 24.5-26.(62 - 66 εκατ.).
                                                Θηλυκά: INS 22.5-24. (57 - 61 εκατ.).

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.


ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ: 
·      Οποιαδήποτε σκυλί ή σκύλα που δεν συμφωνεί στα πρότυπα ύψους.

ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: 
·      σκυλιά που παρουσιάζουν επιθετικότητα.
·      αρσενικά που δεν έχουν δύο προφανώς κανονικούς όρχεις.
·      Αν και στίγματα αλλά όχι ξεθωριάσματα, επιτρέπεται γύρω από το πρόσωπο, τα πέλματα, το επάνω μέρος των εμπρόσθιων άκρων μέχρι τον αγκώνα και το επάνω μέρος των οπισθίων άκρων μέχρι τους ταρσούς, ξεθωριασμένα στίγματα και κηλίδες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, είναι από τα πλέον απαράδεκτα ελαττώματα και αποτελεί ελάττωμα αποκλεισμού.

Σημ.: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.