FCI-Standard N° 57 / 13.09.2000  / GB

 ΟΥΓΓΡΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (VIZSLA)
(Rövidszörü Magyar Vizsla)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:        κα H. Gross-Richardson και 
                                    κα ANN Mitchell, ANKC Αυστραλία 
                                    και κα Elke Peper
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:        στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:         Ουγγαρία.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ:                 
ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.
            τομέας 1
            ηπειρωτικοί δείκτες.
Με Εξέταση Εργασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 06.04.2000

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ:  Ένα ευπροσάρμοστο κυνηγετικό σκυλί που θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί στο χωράφι, το δάσος και το νερό, έχοντας τις ακόλουθες χαρακτηριστικές ιδιότητες: μια εξαιρετική μύτη, σταθερότητα στην φέρμα, εξαιρετική επαναφορά και με αποφασιστικότητα να παραμείνει στη μυρωδιά ακόμα και μέσα στο νερό χωρίς ίχνος απροθυμίας. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα δύσκολα τεραίν καθώς επίσης και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεδομένου ότι προορίζεται να είναι ένα ικανότατο κυνηγετικό σκυλί, οποιαδήποτε συστολή ή απροθυμία στον πυροβολισμό, στο κυνήγι, στην φέρμα, την επαναφορά ή το νερό, είναι ανεπιθύμητα στοιχεία του χαρακτήρα του. Λόγω του εύκολου χαρακτήρα του και της προσαρμοστικότητάς του, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και ως σκυλί συντροφιάς στο σπίτι.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:  Οι πρόγονοι του Ουγγρικού Vizsla έφτασαν στο λεκανοπέδιο των Καρπάθιων μαζί με τις Ουγγρικές νομαδικές φυλές. Ήδη από τον 14ο αιώνα βρίσκουμε σε διάφορα κείμενα, γραπτές περιγραφές και το γραφικές απεικονίσεις του. Από τον 18ου αιώνα, η σπουδαιότητα του  ως κυνηγετικό σκυλί αυξάνονταν σταθερά. 
Από το τέλος του 19ου αιώνα, σε αγώνες δεικτών που οργανώθηκαν στην Ουγγαρία, συμμετείχαν μεταξύ των άλλων και  ουγγρικά Vizslas με μεγάλη επιτυχία. Πιθανότατα εκείνη την εποχή και άλλες φυλές κυνηγετικών σκύλων να έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φυλής. 
Η εξειδικευμένη σύγχρονη αναπαραγωγή άρχισε το 1920, με αποτέλεσμα την αναγνώριση του Ουγγρικού κοντότριχου Vizsla από το FCI το 1936,

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:  Μεσαίου μεγέθους, κομψό κυνηγετικό σκυλί, ευγενούς εμφάνισης με το κοντό χρυσαφίζον καφετοκόκκινο τρίχωμα. Η μάλλον ελαφριά, λύτη και αδύνατη δομή του, ενσωματώνει την αρμονία της ομορφιάς και της δύναμης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

·         το μήκος του σώματος υπερβαίνει ελαφρώς το ύψος στο ακρώμιο.
·         το βάθος του στήθους είναι το ελαφρώς λιγότερο από μισό ύψος στο ακρώμιο
·         το ρύγχος είναι ελαφρώς κοντύτερο από το μισό μήκος του κεφαλιού.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Ζωηρός, φιλικός, με ήρεμη ιδιοσυγκρασία και εύκολα εκπαιδεύσιμος. Η σημαντική έφεση του να κράτα επαφή με το αφεντικό του στο κυνήγι είναι από τα βασικά προσόντα του. Δεν αντέχει την βίαιη συμπεριφορά και δεν πρέπει να είναι ούτε επιθετικός αλλά ούτε ντροπαλός

ΚΕΦΑΛΙ: Ισχνό, ευγενή, καλά καθορισμένο.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Κρανίο: συγκρατημένα ευρύ, ελαφρώς κεκλιμένο προς τα κάτω (ρωμαϊκή μύτη). Ένα ελαφρώς ευδιάκρίτο αυλάκι εμφανίζεται από το συγκρατημένα ανεπτυγμένο ινίο προς το μετωπιαίο στοπ. Τα βλεφαρικά ακρώρεια είναι μέτρια ανεπτυγμένα.

Μετωπιαίο Στοπ: Μέτριο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Μύτη: Καλά αναπτυγμένη και ευρεία, με όσο τα δυνατόν πιο φαρδιά ρουθούνια. Το χρώμα της μύτης θα πρέπει να έρχεται σε αρμονία με το χρώμα του τριχώματος, έχοντας όμως ένα αρκετά σκουρότερο χρωματισμό.
Ρύγχος: Γαμψό, όχι σχήματος πόιντερ με τα ισχυρά σαγόνια, έντονα μυϊκά. Και την ρινική κοιλότητα να είναι ευθεία.
Χείλια: Σφιχτά προσαρμοσμένα, χωρίς να είναι αιωρούμενα ή κρεμαστά.
Σαγόνια - δόντια: Ισχυρά σαγόνια με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, με τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατωτέρα και καλά τοποθετημένα εντός του φατνιακού οστού.  42 δόντια σύμφωνα με το τύπο της οδοντοστοιχίας.
Μάγουλα:  Ισχυρά, έντονα μυϊκά.
Μάτια: Ελαφρώς ωοειδής, μέσου μεγέθους. Καλά προσαρμοσμένα τα βλέφαρα.  Ευφυής και ζωηρή έκφραση. Το χρώμα του ματιού καφετί, καλά εναρμονισμένο με το χρώμα του τριχώματος, με προτιμότερο το όσο το δυνατόν πιο σκούρο.
Αυτιά: Τοποθετημένα επάνω σε μέσο ύψος και λίγο προς τα πίσω. Με ωραίο δέρμα που κρέμονται κοντά στα μάγουλα και που τελειώνουν σε μια στρογγυλεμένη μορφή V. Το μήκος τους είναι περίπου τα τρία τέταρτα του μήκους του κεφαλιού.

ΛΑΙΜΟΣ: Μέσου μήκους, εναρμονιζόμενος με την γεκινότερη εμφάνιση. Ο αυχένας πολύ μυϊκός και ελαφρώς κεκλιμένος. Με το δέρμα του λαιμού σφιχτά εφαρμοσμένο.

ΣΩΜΑ 
Ακρώμια: Έντονα και μυϊκά.
Πλάτη: Στέρεα, ισχυρή, αρκετά μυϊκή, τεταμένη και ευθεία. Οι σπονδυλικοί άκανθες πρέπει να κρύβονται από τους ραχιαίους μύες.
Οσφυϊκή χώρα: Κοντή, ευρεία, σφιχτή, μυϊκή, ευθεία ή ελαφρώς κεκλιμένη. Το τμήμα από την πλάτη ως την οσφυϊκή χώρα πρέπει να συνδέεται καλά.
Καπούλια: Ευρεία ικανοποιητικού μήκους, που δεν κόβονται απότομα και κλίνουν ελαφρώς προς την ουρά. Αρκετά μυώδη.
Στήθος: Βαθύ και ευρύ καλά αναπτυγμένο, αρκετά μυώδη, μέτρία κυρτό στο μπροστινό μέρος του και με το στέρνο να επεκτείνεται προς τα πίσω όσο το δυνατών περισσότερο. Το στέρνο και ο αγκώνας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Πλευρά ελαφρώς κυρτά.
Επάνω γραμμή: Κομψή, σφιχτή, ελαφρώς κεκλιμένη προς το οπίσθιο τμήμα.

ΟΥΡΑ: Τοποθετημένη ελαφρώς χαμηλότερα από το ύψος της ράχης, χοντρότερη στη βάση της και εκλεπτενοντάς προς την άκρη της. Στη χώρες που δεν απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της ουράς μπορεί να κόβετε το ένα τέταρτο του μήκους της, προς  αποφυγή των τραυματισμών στο κυνήγι. Εάν ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται τότε η ουρά φθάνει έως την ένωση του ταρσού και φέρεται ευθεία ή ελαφρώς ανασηκωμένη (μορφή σπάθης). Κατά την κίνηση, φέρεται σε οριζόντιο επίπεδο.
Καλύπτεται καλά από το πυκνό τρίχωμα. 

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από μπροστά, ευθεία και παράλληλα. Βλέποντας τα από τα πλάγια, τα πόδια είναι κάθετα και τοποθετημένα καλά κάτω από το σώμα. Με δυνατά κόκαλα, και έντονα μυϊκά.
Ώμοι: Μακριοί, κεκλιμένοι και επίπεδοι, καλά συνδεδεμένη με την ωμοπλάτη. Εύκαμπτοι, ισχυροί και μυώδεις. Με καλή γωνίωση μεταξύ της ωμοπλάτης και του βραχίονα.
Βραχίονας: Μακρύς όσο είναι δυνατό. Έντονα μυϊκός
Αγκώνες: Καλά τοποθετημένοι κοντά στο σώμα, όχι υπερβολικά σφιχτά, χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα ή έξω. Με καλή γωνίωση μεταξύ του βραχίονα και του αντιβραχίονα.
Αντιβράχιο: Μακρύ ίσιο και αρκετά μυώδες. Με ισχυρό κόκαλο, αλλά όχι χονδροειδές.
Καρπός: Ισχυρός και σφιχτός.
Μετακάρπιο:  Κοντό και ελαφρώς κεκλιμένο.
Εμπρόσθια πέλματα: Ελαφρώς ωοειδής, όχι χαλαρά, σχηματίζοντας αψίδα, με ισχυρά δάκτυλα. Ισχυρά καφετιά νύχια. Σκληρά, ανθεκτικά, γκρίζα μαξιλάρια πελμάτων. Τα πόδια είναι παράλληλα κατά στάση ή την κίνηση.


ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από πίσω, ευθεία και παράλληλα. Καλά γωνιωμένα με δυνατά κόκαλα.
Μηρός: Μακρύς και μυϊκός. Με καλή γωνίωση μεταξύ της λεκάνης και του μηρού.
Μηροκνήμιο: Καλά γωνιωμένο
Κνήμη: Μακριά, έντονα μυϊκή και νευρώδης. Το μήκος της είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του μηρού. Με καλή γωνίωση μεταξύ του μηρού και του μεταταρσίου.
Ταρσός: Ισχυρός, στεγνός και νευρώδης, ωραία κεκλιμένος.
Μετατάρσιο: Κάθετο, κοντό και στεγνό
Οπίσθια πέλματα: Παρόμοια με τα εμπρόσθια.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ: Η τυπική κίνηση του, είναι ένας ελαφρύς ζωντανός τροχασμός, κομψός και εκτεταμένος, με έντονη κίνηση και ωραία έκταση. Όχι ένας εξαντλητικός καλπασμός κατά το εργασία στο τεραίν. Η πλάτη είναι σταθερή ενώ ο ραχιαίος άξονας παραμένει ίσιος. Ωραίο ευθυτενή παράστημα. Δεν είναι επιθυμητή μια βραδεία κίνηση.

ΔΕΡΜΑ:  Σφιχτά εφαρμοστό, χωρίς πτυχές. Το δέρμα πρέπει να είναι καλά χρωματισμένο.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ: Κοντή και πυκνή, πρέπει να είναι τραχιά και σκληρή στην αφή. Στο κεφάλι το τρίχωμα, πρέπει να είναι ισχνότερο, απαλότερο και κοντύτερο. Η τρίχα κάτω από την ουρά πρέπει να είναι ελαφρώς, αλλά όχι ιδιαίτερα, μακρύτερη. Πρέπει να καλύπτει όλο το σώμα, ενώ το κάτω μέρος της κοιλιάς είναι ελαφρώς λιγότερο καλυμμένο.
ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ: Διάφορες αποχρώσεις του καστανέρυθρου χρυσού, σε συνδυασμό με το σκούρο ξανθωπό χρυσό (semmelgelb). Το δέρμα μπορεί να είναι λίγο σκοτεινό, διαφορετικά ομοιόμορφο στο χρώμα. Το κόκκινο, το καστανό ή τα πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα είναι ανεπιθύμητα. Λίγα άσπρα μπάλωμα στο στήθος ή στο λαιμό, όχι περισσότερα από 5 εκατ. στη διάμετρο, καθώς επίσης και κάποια άσπρα σημάδια στα δάκτυλα, δεν θεωρούνται ελάττωμα. Το χρώμα των χειλιών και των οφθαλμικών δακτυλίων πρέπει να έχει στο χρώμα της μύτης.


ΜΕΓΕΘΟΣ / ΒΑΡΟΣ

ΥΨΟΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΜΙΟ
Αρσενικά:       58 - 64 εκατ.
Θηλυκά:          54 - 60 εκατ.

Θεωρείται μη αποτελεσματικό ένα ιδιαιτέρως υψηλόσωμο ζώο. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι ζώα μέσου μεγέθους. Η ισορροπία και η συμμετρία είναι πολύ περισσότερο σημαντικές από ότι η απλή καταμέτρηση του ύψους.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.


ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

·         ευδιάκριτες αποκλίσεις από τα χαρακτηριστικά της φυλής.
·         ισχυρή απόκλιση από τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά.
·         άτυπο κεφάλι.
·         διάστικτη μύτη (πιτσιλωτή).
·         κρεμαστό ή σιαλώδη λαγόνιο  
·         στόμα με κλίση προς τα επάνω ή κάτω. Στριμμένο στόμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενδιάμεσων παραμορφώσεων.
·         έλλειψη ενός ή περισσότερων κοπτήρων ή/και κυνοδόντων ή/και 2-4 προγομφίων ή/και 1-2 γομφίων (τραπεζίτες), η έλλειψη περισσότερων από δύο από τους PM1 και Μ3 είναι ελάττωμα, μη ορατά δόντια αξιολογούνται ως ελλείποντα. Υπεράριθμά δόντια και μη ευθυγραμμισμένα με τα υπόλοιπα.
·         σχιστός ουρανίσκος, λαγωχειλία.
·         ανοιχτόχρωμα κίτρινα μάτια. Πολύ χαλαρά βλέφαρα εκτροπία ή εντροπία,.  Διστοιχίασης (διπλή σειρά των βλεφαρίδων).
·         έντονο λαγόνιο (προγούλι).
·         παρανυχά.
·         άκρως  ελαττωματική κίνηση.
·         μη τυπικό τρίχωμα.
·         Σκούρο καφέ ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Παρδαλός και όχι ομοιόμορφος χρωματισμός. Λευκό στήθος με θωρακικό μπάλωμα μεγαλύτερο από 5 εκατ.
·         άσπρα πόδια.
·         στέρηση του φυσικού χρωματισμού του, είτε στο δέρμα είτε στα χείλια και στα μάτια.
·         οποιοσδήποτε είδους αδυναμίας στην ιδιοσυγκρασία.
·         απόκλιση περισσότερων από 2 εκατ. από τα προαναφερθέντα ύψη στο ακρώμιο.


Σημ:    τα αρσενικά ζώα πρέπει δύο προφανώς κανονικούς όρχεις να κατεβούν πλήρως στο οσχέων.