Orizontio720X90

Φυσίγγια, όπλα και δοκιμές

Όπως και σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφέρει, μετά από παθήματα που ευτυχώς μου έγιναν μαθήματα, έχω εδώ και κάποια χρόνια καταλήξει σε κάποιες τελείως προσωπικές εκτιμήσεις πάνω στο πολύπαθο θέμα των φυσιγγίων, τις οποίες με αφορμή και την επικείμενη έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Χωρίς βεβαία να διεκδικώ τον τίτλο του ειδικού, απλά μέσα από αρκετές δόκιμες αλλά και συνεχείς καταγραφές αποτελεσμάτων, έχω καταλήξει σε μια σειρά από συμπεράσματα τα οποία και θα μπορούσα να πω ότι χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1η Όπλο και φυσίγγι 2η Εργοστασιακά ή μη φυσίγγια3η Δοκιμές.

Ξεκινώντας από την πρώτη κατηγορία θα ήθελα να καταθέσω τόσο τις προσωπικές, όσο και τις απόψεις πολλών φιλών κυνηγών τις οποίες έχω καταγράψει.

Όσο και αν αρκετοί συνάδελφοι διατείνονται ότι έχουν όπλα που δεν «διαλέγουν» τα φυσίγγια, θα μου επιτρέψουν να διαφωνήσω. Η όλη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό, μου έχει δείξει ότι όλα σχεδόν τα όπλα διαλέγουν φυσίγγια, αλλά βεβαία περισσότερο και αλλά λιγότερο. Υπάρχουν όπλα που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε μια μεγάλη γκάμα φυσιγγίων, όμως ακόμα και αυτά τα όπλα μόνο με ένα-δυο το πολύ φυσίγγια θα έχουν τις από όλους μας απαιτούμενες «εξαιρετικές» αποδώσεις. Έχω δε καταγράψει και την περίπτωση που ακόμα και όπλα ιδίας εταιρείας αλλά και ίδιου μοντέλου, «πάνε» διαφορετικό το κάθε όπλο φυσίγγι. Θα ήθελα δε να τονίσω ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν προέλθει από δοκιμές και συγκρίσεις οι οποίες έγιναν σχεδόν πάντα σε ίδιες συνθήκες θερμοκρασία, υγρασία κλπ.

Στο θέμα του εργοστασιακού ή μη φυσιγγίου και χωρίς να θέλω να χαϊδέψω τα αυτιά των μεγάλων εταιριών, έχω να πω ότι στα εργοστασιακά φυσίγγια μπορείς να επιλέξεις ποιο σου κάνει και ποιο όχι, μιας και οι συνταγές (κυρίως των μεγάλων εταιριών) δεν αλλάζουν εύκολα. Σε αντίθεση στα μικρότερων κατασκευαστών φυσίγγια, μπορεί να βρούμε φέτος ένα εξαιρετικό φυσίγγι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι και στην νέα σεζόν ο συγκεκριμένος κατασκευαστής θα γεμίσει με τα ίδια υλικά ή θα τα αλλάξει κάνοντας το ένα τελείως διαφορετικό φυσίγγι. Προσωπικά είχα την τύχη να κυνηγήσω στον βάλτο με ένα από τα καλύτερα φυσίγγια που έχω πότε μου ρίξει και ενώ την μία χρόνια τα παπιά έπεφταν κεραυνοβολημένα, την επόμενη είτε τα τουφεκούσα είτε τους «σφύριζα» ήταν το ίδιο πράγμα. Μετά από δόκιμες κατάλαβα ότι κάτι είχε αλλάξει και όπως τελικώς απεδείχθη αυτό που είχε αλλάξει ήταν η πυρίτιδα. Ο κατασκευαστής επειδή δεν μπόρεσε να βρει την πυρίτιδα με την οποία γέμιζε, έβαλε μια (κατ’ αυτόν) ανάλογη, με αποτέλεσμα το φυσίγγι να αλλάξει τελείως. Έχουν παρατηρηθεί βεβαία και φορές που και κάποιες «μεγάλες» εταιρίες έχουν προβεί σε διαφορές τροποποιήσεις των κλασικών τους φυσιγγιών, σίγουρα και αυτές επιδιώκουν το καλύτερο με βάση το μέσω όρο, αυτό όμως μπορεί να μην είναι και το καλύτερο για εσάς.

Για το τέλος άφησα και το σπουδαιότερο μέρος το οποίο είναι το θέμα των δοκιμών. Εκεί θα δούμε όλα αυτά που παραπάνω αναφέραμε και θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει βεβαία να ξεχνάμε ότι μια καλή τουφεκιά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ενός παράγοντα, αλλά είναι η συνιστώσα πολλών όπως του όπλου, του φυσιγγίου, της στένωσης (τσοκ), των συνθηκών περιβάλλοντος κ.α. Έτσι έχοντα αυτό κατά νου θα πρέπει βασικά να ξέρουμε τι ακριβώς ζητάμε, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους παράγοντες αυτούς και στις δοκιμές μας. Και τι θέλω να πω. Αν π.χ. θέλουμε να δοκιμάσουμε φυσίγγια για την πέρδικα, θεωρώ ότι θα πρέπει να δοκιμάσουμε τα φυσίγγια μας νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και η υγρασία μεγαλύτερη αλλά και προς το μεσημέρι με μεγαλύτερη θερμοκρασία και λιγότερη υγρασία, εκεί θα δούμε πια φυσίγγια «πάνε» καλύτερα για τις ώρες που θα τα χρειαστούμε, αν βεβαία κυνηγάμε και απόγευμα καλό θα ήταν να κάνουμε και κάποιες δοκιμές απογευματινές ώρες. Πέρα από τις ώρες θα πρέπει να προσέξουμε και τις αποστάσεις στις οποίες δοκιμάζουμε τα φυσίγγια μας. Μια πέρδικα φερμαριστή σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να την τουφεκίσουμε στα 36 ή 40 μέτρα, κατά συνέπεια δοκιμές σε αυτές τις αποστάσεις μάλλον παρακινδυνευμένα αποτελέσματα θα μας δώσουν. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι αναγκαίο να μεταβάλουμε την απόσταση δοκιμής μας ανάλογα με το θήραμα που πρόκειται να κυνηγήσουμε, για να μπορούμε να δούμε τι αποτελέσματα έχει το φυσίγγι μας σε αποστάσει 15-25 μέτρων, αλλά και πια στένωση θα μας βοηθήσει περισσότερο σε αυτές τις απόστασης. Αν π.χ. έχουμε αυτογεμές (καραμπίνα) και δοκιμάζουμε φυσίγγια για την πέρδικα, σε άλλη απόσταση θα δοκιμάσουμε το πρώτο φυσίγγι μας και σε άλλη (μεγαλύτερη) το δεύτερο και το τρίτο, προσομοιάζοντας έτσι και την απομάκρυνση του πουλιού από εμάς. Ανάλογες θα πρέπει να είναι οι δοκιμές μας και με δίκαννο κλπ.

Οι παραπάνω δοκιμές βεβαία αφορούν τις συγκεντρώσεις των φυσιγγίων αν θέλουμε να περάσουμε και ένα βήμα παραπάνω θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και την διατρητική ικανότητα ενός φυσιγγίου τουφεκόντας π.χ. έναν τηλεφωνικό κατάλογο και συγκρίνοντας την διάτρηση του με βάση τον αριθμό της σελίδας στην οποία σταμάτησαν τα σκάγια σε σχέση με ένα άλλο φυσίγγι.

Ότι δοκιμές όμως και να κάνουμε, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον βασικό μας στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από τον σωστό συνδυασμό φυσιγγίου, στένωσης και απόστασης βολής και πάντα κρίνοντάς μετά από περισσότερες από 4-5 βολές προσπαθώντας έτσι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός τυχαίου φυσιγγίου.

Κλείνοντας θα συμβούλευα να αποφεύγουμε δοκιμές (και κατά συνέπεια και βολές) σε οριακές αποστάσεις, μιας και τα συμπεράσματα από τέτοιες δοκιμές μόνο παρακινδυνευμένα μπορεί να είναι.

Καλά κυνήγια και μην ξεχνάτε η προετοιμασία για το κυνήγι, ήταν πάντα αυτή που μας δίνει την χαρά της προσμονής του!!!