Διατήρηση ξιφία
Γεια σας. Ονομάζομαι Σπύρος Γιαννακόπουλος, μένω Αθήνα
Ο ψαράς τη γειτονιάς μου μου χάρισε το κεφάλι και την ουρά από ένα ξιφία βάρους 34 κιλών. Μου αρέσουν υπερβολικά.
Υπάρχει τρόπος να τα διατηρήσω κρεμασμένα στο υπόγειο του σπιτιού μου ή τουλάχιστον στην αυλή μου? Μπορώ να ασκήσω κάποια τεχνική γι΄ αυτό?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση.
Σπύρος Γιαννακόπουλος
Κύριε Γιαννακοπουλε, εν πρώτοις σας εύχομαι υγειά και ευημερία και δεύτερον σας ευχαριστώ που αποφασίσατε να ρωτήσετε κάτι γύρω από την ταρίχευση. Μου δίνετε την ευκαιρία να προσφέρω κάτι από την τέχνη μου σε εκείνους τους συμπατριώτες μου που διαβάζουν τον Κυνηγότοπο.
Λοιπόν υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτό η οποιοδήποτε ψάρι. Επειδή όμως η διαδικασία είναι παρά πολύ λεπτομερής και χρειάζονται τα ανάλογα προϊόντα. Το κεφάλι και την ουρά μέχρι να λυθεί η απορία σας η να αποφασίσετε κάτι διαφορετικό (εκεί πάει η σκέψη και η πρόταση μου σε εσάς) μπορείτε να το βάλετε σε έναν καταψύκτη εάν δεν έχει ήδη εκτεθεί στον αέρα για πολύ καιρό, σε δυο πλαστικές σακουλές και να κάνετε το παν να μην εισέρχεται μέσα αέρας. Και τειπ εάν χρειαστεί να του βάλετε, όταν διπλώσετε τις σακουλές, να το κάνετε. Η απάντηση μου στην ερώτηση σας, είναι ότι δεν διατηρούνται έτσι απλά κρεμάμενα στο υπόγειο η στην αυλή σας.
Επίσης θα ήθελα να σας κάνω και κάποιες ερωτήσεις.
1- Γιατί ακριβώς αυτό και όχι ένα άλλο ξιφία είναι επειδή σας τον χαρίσανε? Δηλαδή, μήπως επειδή είναι κάτι που δεν πιάνεται εύκολα ή για κάποιον άλλο λόγο? Δεν σας κάνω ανάκριση- απλά προσπαθώ να δώσω την καλύτερη λύση στο δίλημμα σας.
2- Έχετε δει πουθενά βαλσαμωμένα ψάρια και εάν ναι, τι ποιότητος βαλσάμωμα και πιο ιδιαίτερα βάψιμο είχαν? Φαίνονταν αληθινά ή κάτι ψόφιο και ρυτιδιασμένο?
3- Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορούσε να υπάρξει τρόπος να φτιαχτεί ένα καλούπι του ψαριού αυτού και μετά να γίνει ένα ακριβές ομοίωμα το οποίο μετά βάφεται και δεν θα έχει ανάγκη στο πέρασμα του χρόνου?
Σας ερωτώ Επειδή μπορώ να σας υποδείξω ένα τρόπο να φτιάσετε το καλούπι και μετά να ρίξετε μέσα αυτόν τον στόκο που χρησιμοποιούν στις λαμαρίνες των αυτοκίνητων να φτιάσετε το καινούργιο σώμα και το οποίο θα είναι ακριβές αντίγραφο του ίσως χαλασμένου τώρα (λόγω σήψης) κεφαλιού και ουράς. Ακόμη ευκολότερο είναι να βρείτε ένα ολόκληρο τέτοιο ψάρι φτιαγμένο από fiberglass (υαλοβάμβακα) που να είναι ακριβώς στα μέτρα εκείνου που πούλησε ο ψαράς και να βρείτε κάποιον να το βάψει και να το καμαρώνετε όλη σας την ζωή. Αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα. Η σωστή δουλεία στην ταρίχευση γίνεται όταν χρησιμοποιούνται φρέσκα δείγματα (ζώα, ψάρια, ερπετά, κλπ).
Εύχομαι αυτά να σας δίνουν για τώρα μια ιδέα- σύντομα θα γράψω πάλι στον Κυνηγότοπο, μια ιστοσελίδα που για μένα είναι φιλόξενος τόπος με ανιδιοτέλεια και γεμάτη ειλικρίνεια.
Ο Θεός να σας χαρίζει υγειά, αγάπη και ειρήνη.
Γιάννης