Orizontio720X90

Περί περδίκων ο λόγος



Εδώ και 15 ημέρες άνοιξε το κυνήγι όλων των θηραμάτων πλην της ορεινής πέρδικας και τελικώς και της νησιωτικής, το οποίο τυπικά ανοίγει την 1η Οκτωβρίου και ουσιαστικά το Σάββατο 3 Οκτώβρη. Έχουμε πολλές φορές προσπαθήσει να αναλύσουμε μέσα από αυτή εδώ στην στήλη την κατάσταση η οποία ώθησε τους υπεύθυνους να μεταφέρουν την ημερομηνία έναρξης της πετροπέρδικα κατά 2 εβδομάδες, κάτι με το οποίο εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ και ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες το επέβαλαν.
Απ την άλλη όμως δεν πρέπει και να κλείνουμε τα αυτιά μας και σε όλους αυτούς που φωνάζουν ότι το κυνήγι άλλων ενδημικών θηραμάτων με τα οποία πολλές φορές η πετροπέρδικα μοιράζεται τον βιότοπο της, έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε εφέτος και το αλαλούμ της έναρξης της νησιωτικής πέρδικας της οποίας το κυνήγι αρχικώς ξεκινούσε 15-9. Βεβαία έστω και την τελευταία στιγμή το υπουργείο έσωσε την παρτίδα εκδίδοντας τροποποίηση της ρυθμιστικής και ουσιαστικά θέτοντας ίδια ημερομηνία έναρξης για το κυνήγι και των δυο ειδών πέρδικας.
Προσωπικά και δεν νομίζω να είμαι ο μονός, γνωρίζω αρκετά μέρη που τα 2 είδη (ορεινή και νησιωτική) για πολλούς και διάφορους λόγους μοιράζονται κοινούς σχεδόν βιότοπους. Τι θα γίνονταν σε αυτή την περίπτωση με τις διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης; Θα ξεκινούσαμε το κυνήγι στις 15-9 θα σκοτώναμε 1-2 πέρδικες και θα τις πηγαίναμε για γενετική ταυτοποίηση για να δούμε αν ήμασταν νόμιμοι ή λαθροθήρες;
Μπορεί να σας φανεί περίεργη αυτή η κατάσταση που περιγράφω, όμως έτσι ακριβώς είναι φίλοι μου. Καλώς ή κακώς πριν από την απαγόρευση των απελευθερώσεων, το πλέων σύνηθες φιλοθηραματικό έργο πολλών κυνηγετικών συλλόγων ήταν η απελευθέρωση εκτρεφόμενης νησιωτικής πέρδικας. Βεβαία σε σχέση με τις χιλιάδες απελευθερωμένα πουλιά, πολύ λίγα τα κατάφεραν. Όμως έστω και σε μικρό βαθμό δημιουργήθηκαν πυρήνες νησιωτικής πέρδικας σε μέρη που μέχρι τότε ήταν βιότοπος της ορεινής. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να συναντούμε όχι μόνο και τα δυο είδη, αλλά και μικρής έκτασης υβριδοποίηση των δυο ειδών συμφώνα με επιστημονικές μελέτες.
Πέρα όμως από αυτά τα καθαρά επιστημονικά προβλήματα που σίγουρα πρέπει να μας απασχολούν, είναι κοινό μυστικό στους κυνηγετικούς κύκλους, ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το αλαλούμ αυτό και να «προηγηθούν» στο κυνήγι της πέρδικας κατά 15 ημέρες. Βλέπετε είναι σύνηθες φαινόμενο στην χώρα μας να εκμεταλλευόμαστε νομικά κενά για να κάνουμε την δουλεία μας.
Το θέμα όμως είναι τοις πταιει σε αυτή την περίπτωση, αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την σύγχυση ή αυτοί που την έχουν δημιουργήσει;
Όλοι λεν ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας λόγω των διακοπών, όμως όταν οι αποφάσεις που παίρνονται τον Αύγουστο είναι τόσο σημαντικές για τον «όποιο» θηραματικό μας πλούτο, μήπως κάποιοι να κάνουν διακοπές κάποιον άλλο μήνα!!!



Διομήδης Τσομώκος
editor@Kinigotopos.gr