Ως γνωστόν εδώ και χιλιάδες χρόνια πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν προς το τέλος του καλοκαιριού από τον βορρά προς τον νότο, με σκοπό την αποφυγή του επερχόμενου χειμώνα και των συνεπειών του όπως η έλλειψη τροφής κλπ. Έτσι λοιπόν προς το τέλος του καλοκαιριού τα πουλιά αποφασίζουν να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους προς την Αφρική.
Κατά την διάρκεια του έτους έχουμε δυο μεταναστεύσεις, εκείνη που ξεκινά στο τέλος του καλοκαιριού από τον βορρά προς τον νότο και της επιστροφής από τον νότο προς τον βορρά στις αρχές της άνοιξης.
Έχει καταγραφεί ότι η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι μεγαλύτερη αριθμητικά σε πληθυσμό λόγω του ότι ταξιδεύουν μαζί και τα νεαρά πουλιά που γεννήθηκαν την Άνοιξη.
Εκείνο το οποίο είναι πιο αξιοθαύμαστο είναι το πώς τα καταφέρνουν όλα αυτά τα πουλιά και προσανατολίζονται για να φτάσουν στον τόπο διαμονής τους.
Μεγάλος αριθμός επιστημόνων παρακολουθεί και μελετά εδώ και αρκετά χρόνια τον τρόπο με τον οποίον προσανατολίζονται τα διάφορα είδη πουλιών και έχουν κάνει της εξής διαπιστώσεις.
Τα πουλιά που ταξιδεύουν την ημέρα χρησιμοποιούν τον ήλιο ως πυξίδα για να προσανατολιστούν και ανάλογα με την θέση του κατευθύνονται
Αντίθετα εκείνα που ταξιδεύουν το βράδυ καθοδηγούνται από το φεγγάρι και τα αστέρια.
Όσον αφορά τα νεαρά πουλιά κατά την διάρκεια του πρώτου τους ταξιδιού ακολουθούν τα ενήλικα και απομνημονεύουν διάφορα χαρακτηριστικά σημεία όπως βουνά, λίμνες, ποτάμια και διάφορα ακόμα σημεία που θα τα βοηθήσουν στο επόμενο τους ταξίδι.
Για να αντέξουν τώρα τα πουλιά το μεγάλο τους ταξίδι προετοιμάζονται αρκετό καιρό πιο μπροστά, ούτως ώστε να καταφέρουν να αποθηκεύσουν αρκετό λίπος στο σώμα τους, το οποίο είναι εκείνο που θα τα βοηθήσει να αντέξουν το μεγάλο τους ταξίδι.
Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες μεταναστευτικοί διάδρομοι.
Στην Ευρώπη πάντως οι δυο πιο κύριοι διάδρομοι είναι εκείνος που ξεκινά από κεντρική Ευρώπη και την Ρωσία και περνά μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.
Ο άλλος είναι εκείνος που ξεκινά από την Σκανδιναβία και κινείτε κατά μήκος των ακτογραμμών της Βόρειας θάλασσας περνώντας από Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία καθώς και την Ιβηρική χερσόνησο.
Σημαντικός παράγοντας κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι ο καλός καιρός και οι ασθενείς ούριοι άνεμοι.
Αυτός ο καιρός βοηθά τα πουλιά να ταξιδεύουν χωρίς πολλές στάσεις, αντίθετα οι μετωπικοί και οι δυνατοί άνεμοι καθώς και οι ομίχλη τα αναγκάζουν να σταματούν για ξεκούραση και τροφή.
Μελέτες που έχουν γίνει στην νότια Γαλλία σε σημεία όπου παρακολουθούνται διάφοροι πληθυσμοί πουλιών κατά την μετανάστευση μέσω ραντάρ έδειξε ότ, τα πουλιά το φθινόπωρο ταξιδεύουν με ανέμους που έχουν κατεύθυνση από τον βορρά προς τον νότο.
Αρκετοί κυνηγοί και ειδικά οι μεγαλύτεροι καταλαβαίνουν από τα σημάδια του καιρού πότε θα έχει πουλιά.
Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα ένα είναι το σίγουρο τα πουλιά θα φτάσουν στον προορισμό τους ότι και αν γίνει.
Φιλικά
Μαίρη Βαρνάβα