Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 83


Από κ. Νικόλας
Διατροφή ιχνηλάτη
Γεια σας κ. Κυριτσάκα! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την διατροφή του ιχνηλάτη κατά την περίοδο του κυνηγίου. Έχω ακούσει διάφορα και θα ήθελα την δική σας καθοδήγηση. Άλλοι λένε να ταΐζεις το σκυλί μέχρι το μεσημέρι διότι είναι δύσπεπτο και δεν θα αποδώσει το μέγιστο το επόμενο πρωί στο κυνήγι, άλλοι λένε να το ταΐζεις το απόγευμα για να είναι χορτάτο και να μην πεινάσει το πρωί κτλ κτλ.
Ποια είναι η σωστή διατροφή και δοσολογία την προηγούμενη, την επομένη αλλά και κατά την κυνηγητική μέρα?
Απάντηση.
Το θέμα της διατροφής είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη ζωή και στη δραστηριότητα του σκύλου αγαπητέ Νικόλα. Με την ευκαιρία θα είναι χρήσιμο να επεκταθούμε λίγο παραπάνω και να μιλήσουμε για την διατροφή του σκύλου, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κυνηγοί που έχουν σκελετωμένους σκύλους επειδή νομίζουν ότι θα κυνηγάει καλύτερα το λαγό όταν είναι πεινασμένος!!!
Δηλαδή ο σκύλος που πεινάει θα κυνηγάει με πάθος το λαγό επειδή θέλει να τον φάει ενώ ένα χορτάτο σκυλί δεν θα έχει κίνητρο φαγητού οπότε τέλος το κυνήγι!! Γελάει και το παρδαλό κατσίκι βέβαια, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα που έχουν αυτές τις λανθασμένες απόψεις.
Οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα, οπότε η βάση της τροφής πρέπει να είναι το κρέας και τα παράγωγα αυτού. Εκτός απ’ το χοιρινό, το οποίο είναι βαρύ κρέας και συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές στους σκύλους, όλα τα άλλα κρέατα με το λίπος τους είναι κατάλληλα για τροφή. Το κρέας αν είναι ελεγμένο υγειονομικά (όχι τα εντόσθια και τα ψάρια) μπορεί να τρώγεται ωμό γιατί με το βράσιμο ή το ψήσιμο χάνεται το 60 % των βιταμινών της ομάδας Β και καταστρέφονται οι πρωτείνες.
Πολύ μεγάλη θρεπτική αξία έχουν τα εντόσθια (καρδιές, συκώτι, νεφρά, μυαλό),τα οποία πρέπει να παίρνουμε απ’ τον γνωστό μας χασάπη, για σιγουριά. Το στομάχι και τα έντερα, δίνουν πολύ μεγάλη ενέργεια και είναι τα πλέον απαραίτητα για τους ιχνηλάτες που τρέχουν ασταμάτητα για πολλές ώρες. Τα εντόσθια, το στομάχι και τα έντερα πρέπει πάντα να βράζονται καλά, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, και να δίνονται μια με δυο φορές την εβδομάδα.
Τα ψάρια επίσης είναι καλή τροφή, δεν παχαίνουν και το συκώτι τους έχει τις βιταμίνες Α και D. Δεν πρέπει να τα δίνουμε ωμά, γιατί περιέχουν αντιβιταμίνη Β. Από τις υπόλοιπες ζωικές τροφές, απαραίτητο είναι το γάλα, το τυρί , τα αυγά.

Φυτικές τροφές

Τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι πηγές υδατανθράκων και ενέργειας, πρέπει να βράζονται καλά για να χωνεύονται εύκολα. Οι πατάτες απαγορεύονται γιατί χωνεύονται πολύ δύσκολα. Η σόγια είναι πλούσια σε λίπη, πρωτείνες και πρέπει να αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της τροφής.
Τα χορταρικά περιέχουν πολλές χρήσιμες και ζωτικές βιταμίνες, διευκολύνουν το χώνεμα των τροφών και πρέπει να μπαίνουν πάντα στο φαγητό, πάντοτε βρασμένα. Τα σπανάκια, το μαρούλι, τα φασολάκια, οι πιπεριές, τα καρότα, το λάχανο, το παντζάρι, είναι απ’ τα πιο χρήσιμα λαχανικά και χωνεύονται πολύ γρήγορα.
Μπορούμε να δίνουμε και φρούτα σε όσους σκύλους τους αρέσουν, αλλά να τα αποφεύγουμε στα κουτάβια γιατί ταράζουν την ισοροπία των μεταλλικών ουσιών. Επίσης η ζάχαρη είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση (ένα - δυο κομάτια) και ιδιαίτερα στο κυνήγι (ένα κομάτι ανά δυο - τρεις ώρες), δίνει δύναμη και ενέργεια.

Ετοιμες τροφές.

Η σύγχρονη βιομηχανία παρασκευής τροφών για σκύλους, έχει φτάσει σε ψηλό στάδιο επιστημονικής έρευνας και παραγωγής. Οι έτοιμες τροφές σήμερα έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο σκύλος για μια ολοκληρωμένη διατροφή, χωρίς να του λείπει τίποτα. Είναι δοκιμασμένες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα στάδια της ζωής του σκύλου. Αυτό που μας δίνει περισσότερο η έτοιμη τροφή είναι η σιγουριά ότι σκύλος μας θα τρώει καθημερινά τη σωστή τροφή με τις απαραίτητες πρωτείνες και βιταμίνες, που είναι χρήσιμες για την ανάπτυξή του. Το καθημερινό μαγείρεμα, δεν σημαίνει πως τρέφουμε καλά το σκύλο μας. Τις περισσότερες φορές γίνεται πρόχειρα χωρίς τα απαραίτητα υλικά, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του σκύλου μας να μην είναι η σωστή.
Στο θέμα μας τώρα. Εφ’ όσον δίνουμε στο σκύλο μας καθημερινά τη σωστή τροφή σε ποσότητα και ποιότητα, στο κυνήγι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο.
Συμβουλεύτηκα επίσης φίλο μου κτηνίατρο με μεγάλη πείρα στα κυνηγόσκυλα, για να έχουμε και επιστημονική άποψη
Τη μέρα του κυνηγιού λοιπόν, μισή έως μια ώρα πριν ξεκινήσουμε δίνουμε ένα κομμάτι κρέας 150 γραμμάρια περίπου κοτόπουλο ή αρνί αναλόγως, έτσι ώστε να πάρει φρέσκια ζωική πρωτεΐνη για μεγαλύτερη ενέργεια που θα χρειαστεί τις ώρες του κυνηγιού.
Αν δεν έχουμε κρέας δίνουμε μερικά κουλουράκια ή μπισκότα, τα οποία θα δώσουν γλυκόζη στον οργανισμό που θα αποθηκευτεί απ’ το συκώτι , το οποίο κάθε φορά που ο σκύλος χρειάζεται περισσότερη ενέργεια θα απελευθερώνει ποσότητα γλυκόζης.
Σε άλλη περίπτωση μέσα στη μέρα του κυνηγιού, δίνουμε κάθε δυο – τρεις ώρες περίπου ένα κύβο ζάχαρης, για ενέργεια και δύναμη.
Μετά το τέλος του κυνηγιού μέσα στη μέρα θα φάει την τροφή που τρώει συνήθως τίποτα παραπάνω ή ιδιαίτερο. .