Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 87

Από κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

Αμερικάνικα beagles

Χαίρεται.
Εδώ και μερικά χρόνια ασχολούμαι με τα beagle και ειδικότερα με τα αμερικανικά - καναδέζικα. Έχω διαπιστώσει ότι κάποια ζώα υστερούν στο ξεφωλιασμα. ενώ αλλά είναι πιο αποτελεσματικά. H ερώτηση μου είναι εάν αυτό οφείλετε σε γονιδιακούς παράγοντες η είναι σφάλμα της εκπαίδευσης. Αν είναι σφάλμα πως μπορώ να το διορθώσω?
Ευχαριστώ
Με εκτίμηση Αλέξανδρος Καλογερόπουλος
Απάντηση.
Τα Beagle γενικώς, είτε αμερικάνικα-καναδέζικα, είτε αγγλικά, είναι πολύ παλιά ράτσα με ισορροπημένα μορφολογικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στην πορεία των αιώνων που υπάρχει η ράτσα.  
Γενικώς μια καθαρόαιμη ράτσα που αντιπροσωπεύεται επίσημα από αντίστοιχο όμιλο, ο οποίος προσπαθεί πάντα για την ανάπτυξη, τη βελτίωση και τη σταθεροποίηση της φυλής στα μορφολογικά και κυνηγετικά πρότυπα, βρίσκεται πάντα σ’ ένα επίπεδο ψηλό από άποψη ποιότητας των σκύλων της.  
Βέβαια όλα τα σκυλιά δεν έχουν το ίδιο μυαλό ή την ίδια εξυπνάδα και γι αυτό βλέπουμε διαφορές στις αντιδράσεις τους, όμως πάντα και το πιο «κουτό» σκυλί μαθαίνει με την μεθοδική εκπαίδευση και την επανάληψη. Δεδομένου ότι το DNA στο σκύλο πάει πίσω οκτώ γενιές είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι φταίει το γονίδιο ή όχι, ενώ για την εκπαίδευση που προσφέρατε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Πολλά σκυλιά στη αρχή της εκπαίδευσης τους δυσκολεύονται στο ξεφώλιασμα, είναι η πιο δύσκολη φάση της ιχνηλασίας, η οποία χρειάζεται προπαντός εμπειρία και επανάληψη.
Στην προκείμενη περίπτωση σας συνιστώ να πάτε τα σκυλιά που υστερούν στο ξεφώλιασμα σε ένα εκπαιδευτήριο, με μεγάλη έκταση κατά προτίμηση, 100 στρέμματα, όπου θα κάνουν εύκολα ξεφωλιάσματα. Ο εκπαιδευτής γνωρίζει καλά τα γιατάκια των λαγών και μπορεί να καθοδηγήσει τα σκυλιά σε εύκολο πλησίασμα και ξεσήκωμα. Να γίνουν πολλές επαναλήψεις και μετά δοκιμές χωρίς καθοδήγηση στην ιχνηλασία και το πλησίασμα, με σκοπό να τσεκάρετε την πρόοδο των σκύλων.
Δυο βδομάδες στο εκπαιδευτήριο με καθημερινή εκπαίδευση, πιστεύω σίγουρα πως το πρόβλημα θα λυθεί εύκολα και γρήγορα.




Από κ. Δημήτρης

Ελληνικός ιχνηλάτης

Καταρχήν καλησπέρα. Η ερώτηση μου είναι η έξης' πριν λίγο καιρό αγόρασα ένα καθαρόαιμο ελληνικό ιχνηλάτη, είναι τώρα τριών μηνών. Όταν το βάζω στο κουνέλι δεν δείχνει ενδιαφερόμενο μυρίζει και αδιαφορεί θα ήθελα να ξέρω αν είναι λέγω ηλικίας και αν είναι πως θα αυξήσω το κυνηγητικό ένστικτο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων....
Απάντηση
Το σκυλάκι σας κ Δημήτρη είναι πολύ μικρό ακόμα για εκπαίδευση σε θήραμα, πρέπει πρώτα να περάσει από άλλα βήματα εκπαίδευσης μέχρι να φθάσει στο κουνέλι ή το λαγό. Όλα τα κυνηγόσκυλα χρειάζονται το χρόνο τους για να ξετυλιξουν τα προσόντα της ράτσας τους, πρέπει να μεγαλώσουν σωματικά και πνευματικά, να εκπαιδευτούν σωστά και μεθοδικά και γύρω στα τρια με τέσσερα χρόνια θα μπορούμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση.
Παρακάτω σας προτείνω ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο θα εφαρμόσετε με μεθοδικότητα και ηρεμία χωρίς βιασύνες και υπερβολές.
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 ΜΕΧΡΙ 12 ΜΗΝΩΝ
  • Εκπαίδευση υπακοής σε εντολές και κάλεσμα, «ελα», «κάτω», «μη» κλπ.
  • Εξοικείωση με παντός είδους θορύβους, αυτοκίνητα, τουφεκιές κλπ.
  • Βόλτες τακτικές ιδιαίτερα σε βουνά για προσαρμογή στο κυνηγετικό περιβάλλον
  • Κολύμπι και νερά γενικώς, ρυάκια στην αρχή, ποτάμια και θάλασσα
  • Να του μάθετε να πηδάει εμπόδια και να ανεβοκατεβαίνει δύσκολα εδάφη, βράχους κλπ.
  • Γνωριμία με οικόσιτα ζώα, κατσίκια, πρόβατα, κότες κ.λ.π.
  • Κουνέλι από τους 6 μήνες και πάνω και 2-3 φορές το μήνα. (δημιουργείστε ντορούς εύκολους και δύσκολους)

ΑΠΟ 12-24 ΜΗΝΕΣ
  • ΛΑΓΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ 
Σε μεγάλα εκπαιδευτήρια 100-150 στρεμμάτων κατά προτίμηση για ένα μήνα περίπου, όπου θα μάθει τις βασικές φάσεις του κυνηγιού: ψάξιμο, πλησίασμα, ξεσήκωμα, καταδίωξη. Μπορείτε να το πάτε στο εκπαιδευτήριο και στους 10 μήνες.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ 
Μετά το εκπαιδευτήριο, θα τον πάτε σε ελεύθερο περιβάλλον για να μάθει όλα τα «είδη» του ντορού, χορτάρι, λειβάδια, χώμα, πέτρα κλπ.
  • ΑΛΕΠΟΥ (αφού πρώτα ξεσηκώσει και καταδιώξει μπόλικους λαγούς. Στην αλεπού χρήση κολάρου κατά προτίμηση)

ΑΠΟ 24-36 ΜΗΝΕΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ 
Εκπαιδευτικά και κυνήγι
  • ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ
  • ΤΕΛΙΚΟ ΝΤΡΕΣΣΑΡΙΣΜΑ
.