Η κυνηγετική χρόνια τελείωσε, πέρα όμως από τις καλές ή κακές αναμνήσεις της, καιρός είναι να κάνουμε και έναν απολογισμό για την χρόνια που πέρασε και να δούμε τι αυτή μας απέδωσε θηραματικά. Όπως και άλλες φόρες έχουμε γράψει ο απολογισμός αυτός έχει ως βάση, παρατηρήσεις και πληροφορίες από φίλους και συνεργάτες μας από όλη σχεδόν την χώρα. Δεν διεκδικούμε βεβαία κανενός είδους επιστημονικώς τεκμηριωμένης έρευνα, απλά αποτυπώνουμε τις όσο το δυνατόν γίνεται, πιο αντικειμενικές κρίσεις των μελών μας ανά την χώρα, για την κάρπωση, άλλα και τις συναντήσεις τους με τα θηράματα, στην χρονιά που μας πέρασε. Πολλές από αυτές βεβαία μπορεί να μην βρίσκουν σύμφωνους πολλούς από εσάς όμως όπως και παραπάνω αναφέρουμε αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και όχι αποτελέσματα ερευνών. Θα ήθελα και πάλι μέσα από αυτό το άρθρο να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του kinigotopos για την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια τους και να υπενθυμίσω ότι όλοι που παρακάτω αναφέρονται θα λάβουν σε λίγες μέρες εντελώς δωρεάν από τον kinigotopos το βιβλίο του Νίκου Καρατζένη «Μια βραδιά με λύκους».
Θα ήθελα να τονίσω ότι αν και στην σελίδα μας έφτανε καθημερινά μεγάλος αριθμός mail με θέμα τους τον φετινό απολογισμό, εμείς συμπεριλάβαμε όσα σχόλια μας παρείχαν επαρκείς και δημοσιεύσημες πληροφορίες για το άρθρο μας αυτό.
Παρακάτω και με τυχαία σειρά μπορείτε να δείτε τις ανταποκρίσεις των μελών μας από διάφορα σημεία της χώρας μας.
Κυκλάδες
Νίκος Ρουσσός από την Σύρο
Στις όμορφες Κυκλάδες απ’ ότι ο φίλος μας ο Νίκος μας γράφει, η χρόνια ξεκίνησε πολύ καλά με τα ορτύκια συνεπέστατα στην εδώ και μια πενταετία παράδοση να καταφθάνουν σε αρκετά μεγάλους αριθμούς. Σε αντίθεση με τα τρυγόνια, για τα οποία η λαϊκή ρύση κάθε πέρσι και καλύτερα, θα ταίριαζε απόλυτα. Άσχημα τα νέα και για την ρήγισσα των νησιώτικων βουνών της οποία οι πληθυσμοί συνεχώς μειώνονται εξαιτίας της συνεχόμενης καταστροφής των βιοτόπων της. Ευτυχώς που οι πρώιμες βροχές του φθινοπώρου έφεραν από νωρίς τις βελουδομάτες, για τις οποίες η χρονιά ήταν πολύ καλή στις Κυκλάδες. Σε αντίθεση με τα Τσίχλα-κότσυφα τα οποία λόγω της επικράτησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ισχυρών νοτιάδων δεν έφεραν τα προσδωκόμμενα αποτελέσματα.
Θεσσαλία
Τσαμαδός Παναγιώτης από Λάρισα
Μέτρια θα χαρακτήριζε την χρόνια ο φίλος μας Παναγιώτης από την Λάρισα για τον λαγό, μιας και η ξέρες που επικράτησαν στις αρχές αλλά και οι πολύ μεγάλοι πληθυσμοί αλεπούδων, δεν έβγαλαν την χρόνια από την μετριότητα. Το ίδιο περίπου μας γράφει ο Παναγιώτης ισχύει και για την μπεκάτσα, με πολύ λίγα πουλιά μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Σε αντίθεση τυχεροί ήταν όσοι κυνήγησαν αγριόχοιρο φέτος στην Θεσσαλία, μιας και ο πληθυσμός του κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Θεσσαλία
Γιώργος Φευγάς από Βόλο
Ο φίλος μας ο Γιώργος μας γράφει ότι στην Θεσσαλία τα ορτύκια μπήκαν σε πολύ μικρούς αριθμούς κατώτερους από τους αναμενόμενους. Σε αντίθεση με την μπεκάτσα που όσοι την κυνήγησαν μέχρι τέλος έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι, μιας και οι καιρικές συνθήκες βοηθήσαν σε μια πολύ καλή μπεκάτσα-χρονιά. Τέλος η ορεινή πέρδικα κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και ήταν σαφώς χειρότερη από την περσυνή.
Πρέβεζα
Σπύρος Τσίτος από Καναλάκι.
Τυχεροί ήταν όσοι μπόρεσαν να κυνηγήσουν μπεκάτσα και ορτύκια στην Πρέβεζα, για τα οποία ο φίλος μας ο Σπύρος μας γράφει ότι η χρονιά ήταν πολύ καλή. Ειδικά για τα ορτύκια τα περάσματα ήταν και πολλά και συνεχόμενα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο καλά για τα τρυγόνια τα οποία μπήκαν σε πολύ μικρούς αριθμούς, αλλά και για τον φασιανό που ο πληθυσμός του δεν ικανοποίησε τις από πολλούς προσδοκίες. Κατά τα άλλα μέτρια ήταν η χρονιά για την φάσα, όπως και για τα ενδημικά λαγό, πέρδικα και αγριόχοιρο, με ελαφρώς καλύτερή τη χρονιά για τα αγριογούρουνα.
Ηράκλειο Κρήτης
Νίκος Βαρδαλαχάκης από Κρουσώνα Ηρακλείου
Στους προπόδες του Ψηλορείτη η χρονιά ήταν αρκετά άσχημη για τον λαγό και την μπεκάτσα. Και δυστυχώς μέτρια για τα υπόλοιπα όπως το ορτύκι, το τρυγόνι, τη φάσα, αλλά και την πέρδικα, όπως μας γράφει ο φίλος μας ο Νίκος.
Ηράκλειο Κρήτης
Βασίλης Τουτουτζής
Ο φίλος μας ο Βασίλης μας γράφει ότι ειδικά στα μέσα Σεπτεμβρίου έγιναν αρκετά καλά μπασίματα από ορτύκια, χαρακτηρίζοντας την χρόνια αρκετά καλή για το θήραμα αυτό. Σε αντίθεση για τα τρυγόνια η χρόνια ήταν λιγότερο καλή, με λίγα πουλιά στα περάσματα και ακόμα λιγότερα ντοπιάρικα. Και τα περάσματα της φάσας ήταν μικρά, αλλά την κατάσταση έσωσαν τα ντόπια πουλιά, μετριάζοντας την συνολική εικόνα. Πολύ καλή χρόνια μας γράφει ο Βασίλης ότι ήταν η χρονιά που μας πέρασε για την πέρδικα και τον λαγό, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών οι οποίες ευνόησαν τα δυο αυτά είδη. Τέλος μια εξαιρετική χρονιά για την μπεκάτσα, με πολλά πουλιά και καθημερινές συναντήσεις με τις βελουδομάτες.
Ηράκλειο -Λασίθι
Ρηγάκης Νίκος από Ηράκλειο Κρήτης
Ο φίλος μας ο Νίκος από την όμορφή Κρήτη μας γράφει ότι, η χρονιά που πέρασε ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για τον λαγό στην Κρήτη, αν και όπως ο ίδιος μας γράφει ξεκίνησε να τον κυνηγάει αρκετά καθυστερημένα. Τα πράγματα για την πέρδικα στο νησί ήταν απ’ ότι ο φίλος μας ο Νίκος μας γράφει πιο μέτρια, αν και κυνηγώντας λαγό είχε την ευκαιρία να πάρει κάποια πουλιά, όπως και μπεκάτσες τις οποίες αν και δεν κυνηγάει ο Νίκος μας γράφει ότι αρκετά πουλιά μπήκαν φέτος στην Κρήτη.
Αρκαδία
Τάκης Παναγώπουλος από Τρίπολη
Οι καλλιέργειες σιτηρών και πατάτας δημιούργησαν τους κατάλληλους βιοτόπους και ως αποτέλεσμα είχαν μια πολύ καλή χρόνια για όσους κυνήγησαν ορτύκια στην Αρκαδία. Το ίδιο καλή εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών ήταν και η χρονιά για τους λαγοκυνηγούς και τους μπεκατσάδες, με αρκετά καλή θηραματική κάρπωση, ενώ σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκαν τα περάσματα της φάσας και των τρυγονιών.
Ξάνθη
Νίκος Μπούσιος από Πεζούλα Αβδήρων
Κατώτερη των αναμενομένων ήταν η χρόνια για την πέρδικα, όπως και για το τρυγόνι στην ακριτική Ξάνθη, με δυστυχώς πολύ λίγες πέρδικες αλλά και μικρότερα από άλλες χρονιές περάσματα τρυγονιών. Σαφώς καλύτερα τα πράγματα για το ορτύκι, αν και τα περάσματα ήταν λιγότερα από άλλες χρονιές, οι αριθμοί των πουλιών ήταν σε αρκετά από αυτά εντυπωσιακές. Ικανοποιητική η χρονιά από πληθυσμιακής πλευράς για τον λαγό, που δεν συνοδευτικέ όμως και από την ανάλογη κάρπωση. Ενώ σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε η χρονιά στον αγριόχοιρο και στην μπεκάτσα, με ελαφρώς φθίνουσα τάση απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές.
Ιωάννινα
Ερρίκος Πέτσιος
Δυστυχώς άσχημη ήταν η χρονιά που μας πέρασε για την πέρδικα στα Γιάννενα, με μικρά κοπάδια. Ελαφρώς καλύτερα τα πράγματα για τον λαγό, αλλά και την μπεκάτσα, όχι όμως και για την φάσα που πολύ λίγα πουλιά πέρασαν από τα γιαννιώτικα καρτέρια. Την παρτίδα έσωσε ο αγριόχοιρος, του οποίου οι πληθυσμοί αυξηθήκαν ακόμα περισσότερο λόγω των αρκετών απαγορευμένων για το κυνήγι περιοχών.
Χίος
Γεωργούλης Δημήτρης
Μέτρια χαρακτήρισε την χρονιά για το ορτύκι ο φίλος μας Δημήτρης από την Χίο, με αραιά περάσματα από λίγα πουλιά, εκτός από δύο φορές που φάνηκαν σε ικανοποιητικού αριθμούς. Το ίδιο μέτρια ήταν η χρονιά και για τα Τσίχλα-κότσυφα με περάσματα, αλλά όχι ανάλογα προηγούμενων χρονιών. Δυστυχώς πολύ άσχημη ήταν η χρονιά για την νησιωτική πέρδικα, με εμφανώς μειωμένους πληθυσμούς. Άσχημη ήταν η χρονιά και για τα τρυγόνια και τις φάσες με πολύ λίγα και μικρά σε αριθμούς περάσματα. Σε αντίθεση εξαιτίας των ευνοϊκών για την αναπαραγωγή τους περσυνών καιρικών συνθηκών, οι λαγοί βρίσκονταν σε πολύ καλούς αριθμούς όπως και οι μπεκάτσες, οι οποίες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών της γειτονικής Τουρκίας έφεραν αρκετά πουλιά στο νησί. Τέλος αν και τα υδρόβια έκαναν την εμφάνιση τους στην Χίο σε ικανοποιητικότατους αριθμούς, λόγω της γρίπης των πτηνών οι Χιώτες σχεδόν τα απέφευγαν.
Λευκωσία Κύπρος
Λάμπρος Παπαλαμπριανού
Από την όμορφη Κύπρο και για την επαρχεία της Λευκωσίας ο Λάμπρος μας γράφει ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην Κύπρο είχαν μια πολύ καλή χρόνια για το κυνήγι των αποδημητικών όπως του τρυγονιού, του ορτυκιού, αλλά και της μπεκάτσας, με πολύ καλά περάσματα και ικανοποιητικότατα σε αριθμούς. Το μόνο αποδημητικό που κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα ήταν η φάσα, που μόνο νωρίς στην αρχής και προς το τέλος φάνηκες στο νησί της Αφροδίτης. Και για τους λαγάδες η χρονιά ήταν καλή με αρκετά θηράματα, δυστυχώς όμως οι ίδιες συνθήκες που ευνόησαν το κυνήγι των αποδημητικών, λειτούργησαν αρκετά αρνητικά για την πέρδικα με λίγα πουλιά και ακόμα μικρότερη κάρπωση.
Μεσολόγγι
Λάμπρος Ζήκος από Πάτρα
Ο Λάμπρος θα χαρακτήριζε ως μέτρια την χρονιά για το ορτύκι, την μπεκάτσα και τον λαγό, για την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, χωρίς όμως όπως μας γράφει να είναι σε θέση να εντοπίσει τα ακριβή αίτια. Μας δίνει όμως κάποιες δικές του εκτιμήσεις. Όσο αφορά το ορτύκι ο Λάμπρος μας γράφει ότι υποθέτει ότι ο λόγος που απαντώνται τα ορτύκια σε μεγάλους αριθμούς είναι ότι, στις περιοχές που αναπαράγεται δεν δέχονται πίεση από ευρωπαίους κυνηγούς που έχουν κάνει μόδα το κυνήγι εκτός των συνόρων τους, με ότι αυτό συνεπάγεται! Για το τρυγόνι όπως και για την φάσα τα περάσματα ήταν λίγα και με μικρό αριθμό πουλιών. Και για τον λαγό η χρονιά δεν ήταν καλή, για τον λόγω ότι αφενός αυξήθηκαν τα επιβλαβή σε τεράστιους πληθυσμούς και αφετέρου παρά την φιλότιμη προσπάθεια των αρμοδίων δεν απετράπησαν φαινόμενα παράνομης θήρας. Και για την μπεκάτσα η χρόνια ήταν μέτρια, με λίγα μπασίματα, πολύ ευέξαπτα πουλιά που δεν δεχόντουσαν εύκολα φέρμες! Ο λόγος που ο αριθμός των πουλιών ήταν μικρός, είναι η μεγάλη πίεση που δέχεται και κατά την μετανάστευση αλλά και κατά την φωλαιοποιησή της, καθώς επίσης και στα καρτέρια που δείχνουν να ακμάζουν ακόμα και από κυνηγούς με θεωρητικά καλά σκυλιά! Μέτρια τα πράγματα και για τις Τσίχλες και τα Κοτσύφια με λίγα πουλιά και μόνο προς το τέλος να καλυτερεύουν λίγο τα πράγματα. Τέλος μια πολύ καλή χρονιά με πολλά πουλιά για τα Υδρόβια, με την γρίπη των πτηνών όμως να αποτρέπει πολλούς από το κυνήγι τους. Κλείνοντας ο Λάμπρος κάνει και μια ιδιαίτερη μνεία όπως μας γράφει στην δράση μερικών δολοφόνων που βάζουν φόλες σε πολλούς κυνηγότοπους της περιοχής
Αχαΐα
Τζουραμάνης Μιχάλης από Πάτρα
Ο φίλος μας ο Μιχάλης μας γράφει για την περιοχή της Αχαΐας, ότι λόγω των αρκετών τριφυλλιών η κυνηγετική χρόνια για το ορτύκι κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε αντίθεση με τα τρυγόνια των οποίων τα περάσματα ήταν ελάχιστα και δυστυχώς όλα εκτός Σαββατοκύριακων. Όπως και τα περάσματα της φάσας τα οποία και αυτά ήταν λίγα και τα πουλιά προτίμησαν τα μεγάλα υψόμετρα. Για τον λαγό η χρόνια ήταν καλή και ιδιαιτέρως στα βραχώδη μέρη, ενώ όπως πάντα η χρόνια για τον αγριόχοιρο στην Αχαΐα ήταν εξαιρετική. Φασιανοί απελευθερώθηκαν πολύ λίγοι και σε μέρη ακατάλληλα για κυνήγι. Αν και η χρόνια για την πέρδικα θα ήταν όπως ο Μιχάλης μας γράφει πολύ καλή, με αρκετά και μεγάλα κοπάδια, η «πρόωρη» έναρξη του κυνηγίου του από ορισμένους «ξύπνιους», είχε αρκετά δυσμενείς συνέπειες για το νόμιμο κυνήγι της.
Ήπειρος – Αττική
Καρώνης Βασίλης από Άνω Γλυφάδα
Ο φίλος μας ο Βασίλης μας γράφει για τις κυνηγετικές εξορμήσεις του σε Αττική αλλά και την Ήπειρο, ότι εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών η χρόνια για τα ορτύκια ήταν πολύ καλή με αρκετά και πολυάριθμα περάσματα. Σε αντίθεση η έλλειψη κατάλληλων καλλιεργειών συντέλεσε για ακόμα μια φορά στην εδώ και μερικά χρόνια φθίνουσα τάση των πληθυσμών των τρυγονιών που επισκέπτονται την χώρα μας. Και ο Βασίλης κατονομάζει την λαθροθηρία αλλά και τον ελλιπή έλεγχο σε συνδυασμό με την αυξημένη κυνηγετική πίεση, για την σχετική κάμψη στους πληθυσμούς της ορεινή πέρδικα, για την οποία η χρόνια κατά τον Βασίλη κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Αν και απ’ ότι μας λέει ο Βασίλης οι Ιταλοί χαίρονται για την πληθώρα Τσίχλα-κοτσυφιών στην χώρα μας «ξεραΐλα» με πολύ μικρές αναλαμπές. Άσχημη η χρόνια και για τον λαγό με έντονες τις επιπτώσεις της παράνομης νυχτερινής θήρας και την και σε αυτό το θήραμα ελλιπής αστυνόμευση. Αν και η χρονιά για τον αγριόχοιρο ήταν καλύτερη απ’ ότι του λαγού, ο Βασίλης μας αναφέρει «Και εδώ μεγάλη πίεση. Πολλές και μεγάλες οι παρέες με τα cb να χρησιμοποιούνται λες και είναι νόμιμα. Και εδώ πολλές οι παρανομίες. Καθόλου αθλητικό πνεύμα στις παρέες, μόνο η σακούλα μετράει.». Η εδώ και σχεδόν μια τριετία άσχημες χρονιές για την φάσα συνεχίζετε, αν και οι βελανιδιές ήταν γεμάτες με καρπό. Οι ξηρασίες του Οκτωβρίου σαφώς επηρέασαν την αρχή της χρονιάς στην μπεκάτσα, για να έρθει ο Γενάρης με εμφανίσεις κάποιων πουλιών για να καλυτερεύσουν τα πράγματα.
Βοιωτία
Βουτσελάς Νίκος από Λιβαδειά
Η χρονιά στην Βοιωτία ξεκίνησε με μέτριους όπως σχεδόν αρκετά χρόνια τώρα αριθμούς τρυγονιών και ορτυκιών, των οποίων και τα περάσματα ήταν λίγα και μικρών αριθμών. Για τον λαγό όπως και την πέρδικα η χρόνια ήταν σαφώς φτωχότερη από την προηγούμενη. Ειδικά για την πέρδικα λιγότερα και μικρότερα κοπάδια, με πολύ νευρική συμπεριφορά. Όσο για λαγούς λίγοι μιας όπως ο φίλος μας ο Νίκος μας γράφει σε μια μόνο πρωινή του κίνηση προς το μέρος που θα κυνηγούσε μέτρησε περισσότερες από 14 αλεπούδες. Οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου και αυτοί δείχνουν μια πτωτική τάση, μιας και υπήρξε αντιστρόφως ανάλογη αύξηση του πληθυσμού των «γουρουνάδων» στην Βοιωτία. Για φάσες και μπεκάτσες από μέτρια ως και άσχημα θα χαρακτήριζε ο φίλος μας ο Νίκος την χρονιά. Ενώ τα υδρόβια έδωσαν το παρών μόνο κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα προς το τέλος του Ιανουαρίου.
Βοιωτία
Παπαδόπουλος Παναγιώτης από Αθήνα
Ο φίλος μας ο Παναγιώτης μας γράφει ότι η χρονιά ήταν αρκετά καλή για τα ορτύκια, που λόγω των αρκετών χέρσων χωραφιών βρέθηκαν στην Βοιωτία σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Σε αντίθεση με τα ορτύκια, μέτρια ήταν η χρονιά για τα τρυγόνια με λίγα περάσματα. Η αύξηση των επιβλαβών δεν επέτρεψε να δρέψουμε καρπούς από τις πολλαπλές απελευθερώσεις φασιανών και πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που μπόρεσαν ακόμα και να δουν κάποια πουλιά. Μια από τις πιο καλές χρονιές λόγω των καλών καιρικών συνθηκών ήταν η χρονιά που πέρασε για την πέρδικα αλλά και για τον λαγό, ενώ μέτρια η χρονιά για των αγριόχοιρο λόγω της μεγάλης διασποράς των ζώων σε όλη σχεδόν την Βοιωτία. Η έλλειψη τροφής είχε ως αποτέλεσμα μικρά περάσματα από φάσες, τα οποία όμως έδωσαν κάποια πουλιά. Άσχημη η χρόνια στην Βοιωτία για την μπεκάτσα, με πολύ λίγα πουλιά να μπαίνουν στα μπεκατσοτόπια την Βοιωτίας και μόνο προς το τέλος να βελτιώνονται κάπως τα πράγματα. Και για τα τσιχλοκότσιφα περίπου η ιδία κατάσταση, με εμφανίσεις ικανοποιητικών αριθμών πουλιών μόνο στις αρχές και στο τέλος του κυνηγίου τους. Τέλος μια από τις καλύτερες χρονιές για τα υδρόβια στην Βοιωτία, ιδιαίτερα προς το κλείσιμο της χρονιάς.
Εύβοια - Βοιωτία
Θεοδώρου Γιώργος από Αυλίδα
Καλή η χρόνια ιδιαίτερα για τα ορτύκια στην Βοιωτία κυρίως κατά την έναρξης χωρίς όμως ιδιαίτερα περάσματα και αξιόλογους αριθμούς από τους παραπάνω νομούς. Καλύτερα τα πράγματα για τον λαγό, αν και ο αριθμός της αλεπούς συνεχώς αυξάνετε. Αρκετά καλή θα χαρακτήριζε ο φίλος μας ο Γιώργος την χρόνια που πέρασε και για την ορεινή στο νησί της Εύβοιας, αλλά και στην Βοιωτία και Φθιώτιδα, αν και όπως μας γράφει με αρκετά δύσκολη συμπεριφορά. Καλή ειδικά προς το τέλος της η χρονιά για την μπεκάτσα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών στις βόρειες περιοχές. Και τα υδρόβια έκαναν την εμφάνιση τους και παρά τον φόβο της γρίπης των πτηνών δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν και αριθμούς, πράγμα όχι σύνηθες για την Εύβοια. Τυχεροί στην φάσα στάθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να κυνηγήσουν τα ιπτάμενα αυτά θωρηκτά συστηματικά, με υπομονή και επιμονή. Μιας και τα περάσματα ήταν λίγα, αλλά όταν έγιναν ικανοποίησαν τους επιμόνους.
Μαγνησία - Εύβοια
Μιχελής Γιώργος από Βόλο
Άσχημη θα χαρακτήριζε την χρονιά που πέρασε ο φίλος μας ο Γιώργος από τον Βόλο για την φάσα με ελάχιστα περάσματα. Ενώ ελαφρώς καλύτερα, αν και σε αυτά τα περάσματα πάλι ήταν λίγα, ήταν τα πράγματα για τα τρυγόνια. Μέτρια η χρόνια και για τα τσιχλοκότσυφα, τα οποία έκαναν αρκετά καθυστερημένα την εμφάνιση τους.
Β. Εύβοια
Ματσούκας Βασίλης
Από την βόρεια Εύβοια ο φίλος μας ο Βασίλης μας γράφει ότι αρκετά άσχημα ξεκίνησε η χρόνια για τα θηράματα της έναρξης, μιας και η Β. Εύβοια δεν φημίζεται για αυτά. Κακή η χρονιά και για την πέρδικα, με λίγα και αρκετά νευρικά πουλιά σε όσα μέρη δεν απαγορεύονταν. Και οι φασιανοί αν και είχαν προηγηθεί κάποιες απελευθερώσεις δεν πήγαν πολύ καλά και λίγοι ήταν αυτοί που είδαν το χρώμα τους. Καλύτερα τα πράγματα για τον λαγό και την φάσα, χωρίς όμως να ξεφεύγει η κατάσταση από την μετριότητα. Πολύ καλή η χρόνια ειδικά προς το τέλος της, με πολλά πουλιά στη Β Εύβοια από μπεκάτσες, τσιχλοκότφυφες, αλλά και υδρόβια, κάτι που ικανοποίησε και τους πλέον απαιτητικούς.