Orizontio720X90

Από τις 15-9 στις 3-10

Το χρονικό και οι λόγοι που οδήγησαν στην μεταφορά

της κυνηγετικής περιόδου της ορεινής πέρδικας.

Όταν στις 8 Αυγούστου εκδόθηκε η ρυθμιστική διάταξη θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2007-8, το μόνο που ουσιαστικά την διαφοροποίησε από τις παλαιότερες, ήταν η παράταση κυνηγίου του αγριοκούνελου και η κατά 15 περίπου ημέρες μεταφορά της κυνηγετικής περιόδου της πέρδικας. Για το μεν αγριοκούνελο, η παράταση υπό όρους της κυνηγετικής του περιόδου, έγινε λόγω του υπερπληθυσμού του σε ορισμένες περιοχές. Για την μεταφορά όμως της πέρδικας ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην λήψη του μέτρου αυτού, πολύ λίγοι γνωρίζουν.

Στις αρχές και συζητώντας με πολλούς φίλους και αναγνώστες της σελίδας μας που αρέσκονται στο κυνήγι της περιφανής ρήγισσας των βουνών μας, διαπίστωσα ότι πολλοί ήταν αυτοί που έβλεπαν με πολύ θετική ματιά αυτή την μεταφορά. Στην πορεία όμως όλο και περισσότερο άκουγα πολλές και διαφορετικές εκδοχές για την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, ενώ επισήμως πολύ λίγα είχαν ανακοινωθεί.

Όταν έφτασε πλέον η 15η του Σεπτέμβρη οι θετικές φωνές όλο και λιγόστευαν και μάλιστα σε ανησυχητικό σημείο. Σε καίρια ερωτήματα φιλών και αναγνωστών σχετικά με το τι περιμένουμε από το μέτρο αυτό, οι απαντήσεις τουλάχιστον από τους επισήμους φορείς ήταν από λιγοστές ως και ανύπαρκτες.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να μιλήσουμε τόσο με αυτούς που το πρότειναν, καθώς και με ανθρώπους που δικαίως λόγω της επιστημονικής ενασχόλησης τους με το θήραμα αυτό, μπορούν να μας δώσουν μια σφαιρική άποψη ενός τόσο λεπτού διαχειριστικού μέτρου.

Συμφώνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών μας φορέων, το χρονικό του όλου θέματος έχει ως εξής.

Η υπόθέση μεταφοράς της κυνηγετικής περιόδου της πέρδικας είναι ένα θέμα που τους απασχολούσε εδώ και αρκετά χρόνια. Το θέμα πρωτοεμφανίστηκε μετά τις ταγές της ευρωπαϊκής ένωσης για εναρμονισμό των κυνηγετικών περιόδων των διαφορών ειδών, με τις περιόδους αναπαραγωγής ή μετανάστευσης τους. Και εκεί ακριβώς παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Βάση των στοιχείων της ευρωπαϊκής επιτροπής ORNIS, ο χρόνος «ωρίμανσης» για τους νεοσσούς της ορεινής πέρδικας ανέρχεται στα 6 δεκαήμερα και δυστυχώς για την χώρα μας ο χρόνος αυτός συνέπεπτε με τις αρχές της περιόδου κυνηγίου της. Το γεγονός αυτό και μόνο ήταν σε θέση να μας παραπέμψει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με άγνωστες για όλους μας συνέπειες.

Μελέτες του Dr Νίκου Μάνιου έδωσαν μια σχετικά προσωρινή λύση στο θέμα, μιας και σύμφωνα με αυτές το ποσοστό των νεοσσών που δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη τους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου της πέρδικας, άγγιζε μόλις το 11% του συνόλου των νεοσσών.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας την οποία εδώ και έξη χρόνια διενεργεί η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., έδειξαν ότι η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ετών και η «μεταφορά» του χειμώνα προς τα πίσω (Ιανουάριο – Μάρτιο) ανέβασαν το ποσοστό αυτό στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 30 %.

Το ποσοστό αυτό είναι πλέον αρκετά υψηλό και σε συνδυασμό την τροποποίησης της περιβόητης ΚΥΑ του 85, η οποία πλέον επέτρεψε στον υπουργό Γεωργίας και την μεταφορά πέρα από την περικοπή ημερών της κυνηγετικής περιόδου για το κάθε θήραμα. Προτάθηκε από τους κυνηγετικούς μας φορείς η δεκαπενθήμερη αυτή μεταφορά, η οποία όπως είδαμε έγινε δεκτή.

Αυτό εν συντομία είναι το χρονικό της 15ημερής αυτής μεταφοράς, την οποία δεν πρέπει να την βλέπουμε απλά ως ημερολογιακή αλλά ως ένα σημαντικό διαχειριστικό μέτρο που ως απώτερο σκοπό έχει την ανάκαμψη του συνεχώς συρρικνούμενου πληθυσμού της ορεινής πέρδικας.