Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/2/08

Ερώτηση για την περίπτωση που λαγόσκυλα ακολουθούν ζαρκάδι

Από κ by ΘΑΝΟΣ

Έχω 2 λαγόσκυλα (Πόσαβατς και Σεγκούτσι) και κυνηγώντας στο λόγγο στα Ζαγόρια, έπεσαν δύο φορές πάνω σε ζαρκάδι και το ακολούθησαν. Επέστρεψαν βέβαια μετά από ώρα. Επειδή στην περιοχή υπάρχουν μέχρι και τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου πολλά ελεύθερα τσοπανόσκυλα, αναγκαζόμαστε αρκετές φορές να κυνηγάμε στο δάσος. Εκτός από το σταμάτημα του κυνηγιού στο πυκνό, υπάρχει άλλος τρόπος για να αποφύγω να ακολουθούν τα σκυλιά μου ζαρκάδι, που πέραν όλων των άλλων μπορεί να μου δημιουργήσει άθελά μου και πρόβλημα με τη Θηροφυλακή. Πόσος κίνδυνος υπάρχει να μου "χαλάσουν" τα λαγόσκυλα;

Ευχαριστώ

Απάντηση

Δυστυχώς αγαπητέ Θάνο το ζαρκάδι και η αλεπού αποτελούν τον «κοινό εχθρό» του κυνηγού και έμμεσα και του ιχνηλάτη, τουλάχιστον για τα ελληνικά κυνηγετικά δεδομένα. Ο μόνος και σίγουρος τρόπος είναι η εκπαίδευση άρνησης από μικρή ηλικία. Σε μεγάλα σκυλιά όπως τα δικά σας κρίνεται απαραίτητη η χρήση του κολάρου με προσοχή και μεθοδικό τρόπο.

Πιστεύω ότι ο σκύλος γενικώς κάνει ότι του ζητήσουμε, αρκεί να ξοδέψουμε λίγο χρόνο με υπομονή και επιμονή. Βέβαια δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βρείτε ίχνη ζαρκαδιών στην περιοχή, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πάτε κάθε σκύλο μόνο του σε φρέσκα χνάρια ζαρκαδιού, και θα τον αφήσετε για 5-10 μέτρα να πάρει ντορό και ξαφνικά θα τον «χτυπήσετε» με μέτρια ένταση ή μεσαία αν δεν σταματήσει αμέσως.

Θα κάνετε από 4-5 επαναλήψεις για κάθε σκύλο. Αν σ’αυτές τις επαναλήψεις δείτε τελικώς αδιαφορία των σκύλων στο ντορό, τότε σε δεύτερη φάση προσπαθήστε μια «παγάνα» μέσα στο μέρος που νομίζετε ότι κυκλοφορούν τα ζαρκάδια. Εδώ θα δείτε τις αντιδράσεις των σκύλων στο ντορό αλλά και στην οπτική επαφή με ζαρκάδι και αναλόγως ενεργείτε με το κολάρο.

Ενας εύκολος τρόπος είναι το εκτροφείο ζαρκαδιών, όπου θα κάνετε την ανάλογη εκπαίδευση εύκολα και γρήγορα. Υπάρχουν ορισμένα ιδιωτικά εκτροφεία, αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο δέχονται την εκπαίδευση των σκύλων.

Διαφορές μακρύτριχου κοντότριχου ιχνηλάτη Ιστρίας

Από κ by yummy.

Κ. Κυριτσάκα σας χαιρετώ,

Θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε τις διαφορές στον τρόπο εργασίας και έρευνας μεταξύ του μακρύτριχου και κοντότριχου ιχνηλάτη της Ιστρίας και ποια φυλή ενδείκνυται περισσότερο για λαγό. Επίσης αν γνωρίζετε εκτροφεία ή ιδιοκτήτες που μπορώ να προμηθευτώ αυτά τα σκυλιά θα το εκτιμούσα αν μπορείτε να βοηθήσετε.

Σας ευχαριστώ

Απάντηση

Ο «Κοντότριχος Ιχνηλάτης της Ιστριας», είναι πολύ παλιά ράτσα της σημερινής Κροατίας και χρησιμοποιείται κυρίως για το λαγό και για να βρίσκει τραυματισμένα ζώα (ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα), είναι δηλαδή και «ιχνηλάτης αίματος», όπως οι ιχνηλάτες της Γερμανίας και της Αυστρίας, από τους οποίους έχει πάρει αίματα, καθώς επίσης και από το Πορσελέν, ιδιαίτερα το χρώμα και το κεφάλι σε σχήμα αχλαδιού, που είναι το σήμα κατατεθέν του Πορσελέν.

Ο «Σκληρότριχος Ιχνηλάτης» προέρχεται απ’ τον κοντότριχο, με διασταύρωση του Γκριφόν της Βανδέας, έχει τα ίδια μορφολογικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά (τρόπος εργασίας) και δημιουργήθηκε κυρίως για τις δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής στο κυνήγι του αγριογούρουνου. Κυνηγάει το λαγό, αλλά πιο πολύ το αγριογούρουνο και χρησιμοποιείται για την ανεύρεση τραυματισμένων ζώων.

Για λαγό θα προτιμήσετε τον κοντότριχο περισσότερο.

Κουτάβια με πιστοποιητικά FCI, θα βρείτε από τον Κυνολογικό Όμιλο Κροατίας (www.hks.hr και email: hks@hks.hr) και ίσως στην Ελλάδα, αφού τηλεφωνήσετε στον ΚΟΕ για αντίστοιχους ιδιοκτήτες.

Μια προσωπική παρατήρηση. Ο κοντότριχος ιχνηλάτης έχει πολλά στοιχεία του Πορσελέν. Αν είναι δύσκολο να βρείτε κοντότριχο ιχνηλάτη, νομίζω πως το Πορσελέν θα σας κάλυπτε και με το παραπάνω για το κυνήγι του λαγού. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες πλέον Πορσελέν και θα είναι εύκολο να βρείτε κουτάβια.