Orizontio720X90

Όταν η επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός

Γράφει η Μαίρη Βαρνάβα και ο Κώστας Καλφόπουλος

Επειδή ένα αρχαίο ρητό λέει ότι στους πρώτους πρέπει να δείχνεις σεβασμό και αναγνώριση σήμερα θα παρουσιάσουμε έναν εκτροφέα από τους πιο επιτυχημένους της φυλής των κούρτσχααρ τον κ. Μπάμπο Χαραλάμπους, όπου σκύλοι της δικής του εκτροφής έφτασαν στον μεγαλύτερο τίτλο για ένα κούρτσχααρ την διαδικασία KLEEMAN.

Τον επισκεφθήκαμε στο σπίτι του στην περιοχή Wembley-Middlesex του Λονδίνου.

Μέσα από την συζήτηση μας πιστεύω εκτός του να γνωρίσουμε τις εκτροφικές ιδέες του κ. Χαραλάμπους να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο και τις ιδέες αλλά και την φιλοσοφία των Βρετανών πάνω στο κυνήγι.

.

1.Πείτε μας λίγα λόγια για το άτομο σας.

Γεννήθηκα σ ένα χωριό της Αμμόχωστου. Το 1974 φύγαμε από το χωριό γιατί μας έδιωξαν οι Τούρκοι και έπειτα μετά τον στρατό ήρθα στην Αγγλία. Εδώ τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα αλλά με επιμονή και επιμονή κατόρθωσα μαζί με την γυναίκα μου Χριστίνα και έκανα δική μου δουλεία και έτσι σήμερα μαζί με τα παιδιά μου Δημήτρη και Άντρια ζούμε μαζί ευτυχισμένοι σαν μια παραδοσιακή Ελληνική οικογένεια, ή οποία έχει κρατήσει τα ήθη και τα έθιμα της Ελληνικής παράδοσης.

2.Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το κυνήγι και τους σκύλους φέρμας;

Ασχολήθηκα με το κυνήγι και τους σκύλους λόγω του πατέρας μου, ο οποίος ήταν κυνηγός και πάντα είχαμε στο σπίτι κυνηγόσκυλα. Θυμάμαι τον πρώτο μας σκύλο από την ηλικία των 4 χρόνων. Την πρώτη δική μου γέννα την έκανα όταν τελείωσα το δημοτικό και κράτησα ένα κουταβάκι το οποίο βγήκε καλό κυνηγόσκυλο.

Λόγω του διωγμού μας από το χωριό και της μετοίκησης μου στην Αγγλία για ένα χρονικό διάστημα είχα αποχή από το κυνήγι, έτσι πριν 25 χρόνια ξανά ξεκίνησα να ασχολούμαι.

3. Πότε ξεκινήσατε συστηματικά την εκτροφή Κούρτσχααρ;

Στην αρχή αγόρασα σκύλους από την Αγγλία, έκανα δύο γέννες με αυτούς τους σκύλους αλλά δεν μου άρεσαν. Το 2000 πήγα για πρώτη φορά στην Γερμανία και είδα ορισμένα σκυλιά που μου άρεσαν ρώτησα ποια είναι και με υπομονή περίμενα μέχρι να πάρω αυτά τα σκυλιά από τα οποία έχω ορισμένα αυτήν την στιγμή στα χέρια μου ως γενετικό κεφάλαιο.

4.Ποιόν σκύλο της ιδιοκτησίας σας θεωρείται τον καλύτερο;

Δύσκολη ερώτηση αυτή διότι μπορώ να πω ότι όλα τα σκυλιά είναι καλά. Περισσότερο μου αρέσουν τα αρσενικά και ο σκύλος που με ευχάριστη περισσότερο για να κυνηγώ είναι ο Quickstep vom Hege Haus o σκύλος που αγαπώ.

5.Ποιόν σκύλο εκτός της δικής σας ιδιοκτησίας θεωρείται ως ιδανικό εκπρόσωπο της φυλής;

Για μένα προσωπικά το σκυλί το οποίο έχω δει και έχει μείνει στην μνήμη μου είναι ο Ives KS vom Hege Haus και η Bοnni KS vom Madlage.

6.Tι επιδιώκεται στην εκτροφή σας;

Επιδιώκω τα σκυλιά μου να είναι χρήσιμα στους κυνηγούς.

7. Με ποιον τρόπο επιλέγεται ένα κουτάβι;

Κοιτάω πάντα να είναι μέσα στο Standard της φυλής, δεν με απασχολεί το χρώμα ούτε και το φύλο.

8. Εκπαιδεύεται τα σκυλιά σας ο ίδιος και σε τι θήραμα;

Τα σκυλιά τα εκπαιδεύω μέχρι 9 με 10 μηνών και τα ξεκινάω σε θήραμα πέρδικα και φασιανό, καθώς και σε πάπια για να μαθαίνουν το νερό. Μετά τα στέλνω σε επαγγελματία εκπαιδευτή.

9. Ποια σημασία έχει για σας ο χαρακτήρας του σκύλου;

Ο χαρακτήρας του σκύλου είναι το Α και το Ω για μένα από μικρή ηλικία είναι αυτό που προσέχω. Όταν παίρνουμε σπίτι μας έναν σκύλο από κουταβάκι και θα τον κρατήσουμε μέχρι να πεθάνει θα πρέπει να έχει καλό χαρακτήρα να είναι καλός με τα παιδιά να μην γαυγίζει και να είναι ήσυχος. Όπως όλοι ξέρουμε από μύτη τα σκυλιά έχουν και όταν τα εκπαιδεύσουμε σωστά όλα γίνονται καλά κυνηγόσκυλα, εκείνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο χαρακτήρας.

10. Ποια η διαφορά του συστήματος επιλογής του ειδικευομένου συλλόγου Kurzhaar της Αγγλίας με τους συλλόγους της Ευρώπης και την κοιτίδα της φυλής την Γερμανία.

Θα έλεγα για την Γερμάνια τα Αγγλικά standard είναι διαφορετικά.

Η διαφορά με τους Γερμανούς είναι ότι οι Άγγλοι δημιουργούν ανταγωνισμό ανάμεσα στα σκυλιά όπως και στη Ευρώπη, το οποίο έχει μια αρνητική πλευρά. Απεναντίας η κοιτίδα της φυλής έχει ως σωστότερο σύστημα το βαθμολογικό. Δηλαδή υπάρχουν ορισμένες δοκιμασίες τις οποίες αυτές αναζητά η φυλή για να γίνει καλύτερη και έτσι τελικά όλα τα σκυλιά παίρνουν την βαθμολογία που τους αξίζει.

11. Ποια είναι τα ιδιαίτερα προβλήματα της φυλής των Κούρτσχααρ κατά την άποψη σας;

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ένα σωστό κούρτσχααρ δεν έχει πρόβλημα εφόσον όμως είναι καλής εκτροφής και σωστής εκπαίδευσης.

12.Ως γνωστό η Αγγλία είναι η χώρα καταγωγής του pointer και του setter πως βλέπουν οι Άγγλοι τις ηπειρωτικές φυλές;

Οι Άγγλοι κυνηγοί βλέπουν τα ηπειρωτικά ως καλούς σκύλους και όσο περνάει ο καιρός βλέπεις ότι όλο και περισσότερος κόσμος τα προσεγγίζει.

Τώρα όσον αφορά τα ποϊντερ και τα σέττερ τα συναντούμε περισσότερο στα βόρια της χώρας όπου τα χρησιμοποιούν για το κυνήγι της πέρδικας grouse, παρά στην κεντρική και νότια Αγγλία όπου οι εδαφολογικές συνθήκες δεν βοηθούν τις Αγγλικές φυλές να δείξουν τις κυνηγετικές αρετές τους.

Ο λόγος είναι ότι από το 1960 και μετά οι γεωργοί την μία μέρα θερίζουν τα σιτάρια και αμέσως την επόμενη οργώνουν πάλι το χωράφι για να το σπείρουν ξανά.

13.Ποιοι είναι οι τρόποι και τα θηράματα που κυνηγούν οι Άγγλοι και κατά πόσο είναι κοντά στον Ευρωπαϊκό τρόπο;

Οι τρόποι με τους οποίους κυνηγούν στην Αγγλία δεν διαφέρουν από αυτούς των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Το δύσκολο εδώ είναι το να μπορέσεις να πάρεις άδεια όπλο κατοχής, διότι οι αρχές θα πρέπει να ψάξουν εξονυχιστικά το ποιόν του ενδιαφερόμενου.

Διαφορά συναντάμε στην άδεια κυνηγίου όπου εδώ δεν υπάρχει. Εδώ υπάρχουν μόνο λέσχες σκοπευτικές ή κυνηγετικές στις οποίες γίνεται μέλος όποιος θέλει.

Επίσης διαφορά συναντάμε στην περιοχή όπου μπορούμε να κυνηγήσουμε.

Στην Αγγλία δεν υπάρχει κρατική γη, όλη ανίκη σε ιδιώτες. Τι κάνουμε εμείς οι κυνηγοί, πρέπει να βρούμε έναν χώρο όπου θα πληρώσουμε τον ιδιοκτήτη του για να μπορούμε να κυνηγήσουμε μέσα σ αυτόν είτε για μία φορά είτε για πολλές είτε για ολόκληρο τον χρόνο.

Τώρα για όσους νοικιάζουν μια περιοχή ολόκληρη την σαιζόν είναι στην επιλογή τους εάν θα εμπλουτίζουν με θήραμα την περιοχή.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει υποχρεούται από τον νόμο να απελευθερώσει το θήραμα περίπου 2 μήνες πριν, ώστε αυτό να προλάβει να εξοικειωθεί στον άγριο τρόπο ζωής.

Προσωπικά σε μένα αρέσει το άγριο θήραμα διότι για να το κυνηγήσεις χρειάζεται να έχεις καλό και μεθοδικό σκύλο.

14. Η Αγγλία έχει κατηγορηθεί ότι έχει χωρίσει τις κυνηγετικές φυλές σε δύο είδη στα show Dogs (σκύλοι εκθέσεως) και στα working Dogs (σκύλοι εργασίας) ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και πιστεύω ότι ο διαχωρισμός κάθε φυλής δημιουργεί σοβαρό υπό βαθμισμό.

Επίσης το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι δεν γνωρίζεις αν ένας σκύλος πρωταθλητής μορφολογίας κυνηγάει ή για παράδειγμα έχει κροτοφοβία. Αντίστροφα ένας πρωταθλητής εργασίας δεν ξέρουμε αν είναι εντάξει μορφολογικά για παράδειγμα σωστά δόντια διότι κανείς δεν θα τον εξετάσει.

15. Το θέμα της καραντίνας που ισχύει στην Αγγλία πόσο έχει επηρεάσει την κυνηγετική κυνοφιλία;

Πάρα πολύ διότι μετά το 1945 με 1950 έγιναν περιορισμένες εισαγωγές νέου αίματος με αποτέλεσμα να μην έχουμε νέο δυναμικό.

Τώρα τελευταία είναι πιο ευκολα τα πράγματα διοτι η καραντίνα γίνεται στην χώρα όπου αγοράζεις τον σκύλο, αλλά και αυτό στοιχίζει αρκετά χρήματα.

16.Τέλος πρόσφατα στην διαδικασία KLEEMAN 2008 που διεξίχθει στην Γερμανία 2 σκύλοι της εκτροφής σας η Αrgo KS Sheehof και ο Conan KS Sheehof πέρασαν με επιτυχία την δοκιμασία και κέρδισαν τον τίτλο KS πως νιώθετε για αυτήν την επιτυχία σας;

H επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός.

Η επιτυχία είναι για να σου αποδείξει ότι έκανες μια καλή εκτροφή και σωστή επιλογή και τίποτα περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συνεχίσεις για να βγάζεις σωστά σκυλιά για να κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουν.

Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους για τον χρόνο που μας διέθεσε