Orizontio720X90

Η σωστή συντήρηση των φτερωτών προς ταρίχευση θηραμάτων



Για να υπάρξουν πιθανότητες καλύτερου αποτελέσματος από τον εκάστοτε ταριχευτή θα πρέπει να ακολουθήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες συντήρησης του θηράματος από τη στιγμή που θα το καρπωθούμε.

Τώρα και ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιεί ο κάθε ταριχευτής, κάτι για το οποίο από πριν θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί, θα πρέπει να θυμούμαστε και μερικούς άλλους βασικούς κανόνες.

Επί παραδείγματι, όταν θελήσουμε να ταριχεύσουμε ένα πουλί το οποίο επιτρέπεται να το θηρεύσουμε νόμιμα, πρέπει να θυμούμαστε ότι τα πουλιά συνήθως αλλάζουν φτερά την άνοιξη προς το καλοκαίρι και εάν το καρπωθούμε νωρίς στην σαιζόν, αυτά τα πρώιμα φτερά μάλλον δεν θα επιτρέψουν μια ωραία τελική εμφάνιση.



Στο κυνήγι-



Όταν λοιπόν θηρεύσουμε το θήραμα μας, εάν θέλουμε να το ταριχεύσουμε, είναι καλό να μην στείλουμε να το κάνει απόρτ ο πιστός μας φίλος, αλλά να το πάρουμε με το χέρι σηκώνοντας το από τα πόδια ή από το ράμφος. Έτσι θα αποφύγουμε τη αφαίρεση κι’ άλλων φτερών-πούπουλων εκτός από εκείνα που ίσως καταστρέψαμε με τα σκάγια. Χωρίς να αφαιρέσετε τα εντόσθια του, το τοποθετήσετε προσεκτικά σε μια σακούλα, ποτέ πλαστική, για να παίρνει αέρα και να πέσει η θερμοκρασία του σώματος του. Εάν χρησιμοποιείτε θηλύκια, αντί για το κεφάλι του θα μπορούσατε να περάσετε τα πόδια του μέσα. Ο βασικός μας στόχος είναι να αποφύγουμε να χάσουμε πούπουλα ή να σπάσούμε φτερά του.




Μετά το κυνήγι-



Εξετάζουμε το πουλί ψάχνοντας για πούπουλα τα οποία ίσως να μην έχουν τελειώσει την ωρίμανση τους. Εάν είναι πολύ λίγα καλώς, αλλιώς ίσως να χρειαστεί να βρούμε-καρπωθούμε άλλο πουλί, σε διαφορετική επιτρεπόμενη περίοδο κυνηγιού για τον σκοπό μας αυτόν. Αυτά τα νέα πούπουλα πέφτουν κατά την ταρίχευση (ανάλογα με την μέθοδο) και αφήνουν ένα πουλί που ίσως να έχει καραφλά μέρη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα φτερά του ωμού τα οποία είναι τα τελευταία στην σειρά ωρίμανσης. Επίσης θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε αν με την τουφεκιά αφαιρέσαμε κανένα μεγάλο γκρουπ φτερών, τα οποία θα φαίνονται ότι λείπουν ανάλογα με την στάση στην οποία θα στηθεί το θήραμα μας. Τρύπες από σκάγια στην μύτη η στα πόδια συνήθως δεν είναι πρόβλημα και εύκολα επισκευάζονται από τον ταριχευτή.



Κατάψυξη



Εάν χρειαστεί να βάλετε το πουλί στην κατάψυξη για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να θυμάστε μερικά βασικά θέματα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να στεγνώσει (καεί) επειδή δεν ήταν σωστά τυλιγμένο. Αυτό θα καταστήσει το θήραμα σχεδόν άχρηστο για ταρίχευση. Για να αποφύγετε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες.

Διπλώστε το κεφάλι του πουλιού κάτω από το ένα φτερό του και βάλτε το σε μια ειδική πλαστική σακούλα που είναι για τους καταψύκτες, αφού πριν την κλείσετε και αφαιρέσετε όσο δυνατόν περισσότερο αέρα από μέσα της. Μετά τοποθετήσετε αυτήν την σακούλα σε μια δεύτερη του ίδιου είδους αλλά ανάποδα, ούτως ώστε το άνοιγμα της πρώτης να πάει προς τα πίσω και πάλι αφού αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από μέσα και από την δεύτερη. Μετά σφραγιστέ την δεύτερη σακούλα με κολλητική ταινία που θα αντέχει στην κατάψυξη. Πάνω στην ταινία, γράψτε την ημερομηνία και το είδους του πουλιού και παγώσετε το μέχρι που θα μπορέσετε να το πάτε στο ταριχευτή σας με τον οποίον θα πρέπει όπως και πριν ανέφερα, να είσαστε προ-συνεννοημένοι.



Καλή επιτυχία στα κυνήγια σας, με προσοχή για την ασφάλεια σας. Όταν συμβαίνουν ατυχήματα στο κυνήγι είναι ατυχήματα σε ολόκληρη την οικογένεια των κυνηγών και πρέπει προσέχουμε. Κανένα θήραμα δεν έχει περισσότερη άξια από την ακεραιότητα και την ζωή των συναδέλφων και άλλων συνανθρώπων μας. Επίσης να έχετε πάντοτε σεβασμό στο δικαίωμα των ιδιοκτητών των οποίων την γη διασχίζετε.



Με Αγραφιώτικους χαιρετισμούς Γιάννης Πεσλής