Orizontio720X90

Δοκιμασία Kleemann

Του Κώστα Καλφόπουλου, φωτό: Μαίρη Βαρνάβα

Στο διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου έγινε στη Γερμανία η δοκιμασία Kleemann, που μέσα από εξαντλητικά τεστ προσφέρει τον κορυφαίο τίτλο για την φυλή των Κούρτσχααρ. Ενας τίτλος που αποδεικνύει την ικανότητα των συγκεκριμένων καθαρόαιμων να κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα στον κυνηγότοπο!
Ογδόντα χρόνια πέρασαν από τότε που αυτός ο μεγάλος λάτρης των Κούρτσχααρ, ο Dr. Kleemann, επινόησε με βάση την πολυχρηστικότητα της φυλής, ένα σχέδιο κυνηγετικών δοκιμασιών. Αυτό που κάθε σκυλί θα έπρεπε να εκτελέσει αν ήθελε να χαρακτηρίζεται ως απόλυτο Κούρτσχααρ, δηλαδή ένα κυνηγόσκυλο που θα τα έκανε όλα, βοηθώντας τον ιδιοκτήτη του σε όλων των ειδών τα κυνήγια. Τέτοια σκυλιά θα ήταν και θα είναι οι γεννήτορες που θα δώσουν τους επόμενους απογόνους με το γονίδιο της πολυχρηστικότητας.


Το σχέδιο του Dr. Kleemann ήταν να στηρίζονται οι εξετάσεις σε γενικές αλλά και εξειδικευμένες δοκιμάσιες. Ένα Κουρτσχααρ λοιπόν φτάνει στη δοκιμασία Kleemann, αφού έχει περάσει εξετάσεις όπως Derby, Solms, VGP, HN, HZP, και τότε του δίνεται η δυνατότητα να κερδίσει τον μεγάλο τίτλο με παγκόσμιο κύρος, τον τίτλο KS (Kleeman Sieger).
Σε αυτή τη λογική το International Kurzhaar Club τιμά και στηρίζει αυτή τη μεγάλη δοκιμασία μέχρι σήμερα. Πραγματικά έχει ένα παγκόσμιο κύρος μιας και οι δηλώσεις συμμετοχών προέρχονται από όλο τον κόσμο (Αμερική, Αφρική, Νότιο Κορέα, Ευρώπη). Δυστυχώς στον αντίποδα όλων αυτών η Νότια Ευρώπη, μαζί και η χώρα μας, είναι αντίθετη ή τουλάχιστον δεν την ενδιαφέρει να συμμετάσχει λόγω μιας υπεροπτικής άποψης ότι η χώρα καταγωγής της φυλής έχει δημιουργήσει δοκιμασίες για τα δικά της δεδομένα. Και ερωτώ: δεν ενδιαφέρει σήμερα τον Έλληνα κυνηγό, ο σκύλος του να είναι άρτια εκπαιδευμένος με εντολές υπακοής; Δεν ενδιαφέρει τον Έλληνα κυνηγό, να έχει ένα σκύλο φέρμας που ανά πάσα στιγμή να γίνεται ιχνηλάτης και να βρίσκει λαγούς και αγριοκούνελα; Τέλος, δεν ενδιαφέρει τον Έλληνα κυνηγό, ο σκύλος του να ξέρει να κάνει επαναφορά μέσα στα νερά βρίσκοντας μια μπεκάτσα π.χ. που έχει πέσει σε ένα ποτάμι Γενάρη μήνα; Είτε μια πέρδικα Τσούκαρ κυνηγώντας τη σε κάποιο ξερονήσι, πέφτοντας σε κάποιο γκρεμό στη θάλασσα; Πως λοιπόν μας λένε κάποιοι βαρώνοι της φυλής, ότι το Κούρτσχααρ δεν χρειάζεται να γνωρίζει και να έχει εκπαιδευτεί σε όλες τις συνθήκες; Ποιος ο λόγος αυτής της απέχθειας; Κρύβονται συμφέροντα; Τα συμπεράσματα αυτών των πράξεων, ας τα βγάλει κάθε αναγνώστης.

Η φετινή δοκιμασία
Φέτος η δοκιμασία Kleemann έγινε στις 13-14 Σεπτεμβρίου, με οργανωτή το Club του Ανόβερου, όπου θεώρησε κατάλληλο μέρος διεξαγωγής των κυνηγετικών δοκιμασιών την περιοχή του Altwarmbuchen. Συμμετοχές είχαμε από όλο τον κόσμο και ανάμεσα τους ήταν μια παρέα Ελλήνων και Κυπρίων.
 Οι συγκεκριμένοι πραγματικά από αγάπη και πάθος για τη φυλή, και όχι από άμεσο συμφέρον και χωρίς καμία επιδότηση από τους κυνολογικούς ομίλους ή ομίλους φυλής που απαξιώνουν κάθε προσωπική προσπάθεια, κατάφεραν με μεγάλο προσωπικό κόστος τα σκυλιά της ιδιοκτησίας τους να φτάσουν να εξεταστούν στη μεγαλύτερη δοκιμασία των Κούρτσχααρ στον κόσμο και να δώσουν το στίγμα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα τους: Μανώλης Βουτσικάκης, Μπάμπος Χαραλάμπους, Μανώλης Φραγκούλης και Αλέκος Λαζάρου.
Στον αγώνα οι δηλωθέντες σκύλοι ήταν 135. Εμφανίστηκαν οι 122, από τους οποίους οι 73 κατάφεραν τελικά να περάσουν τη δοκιμασία Kleemann, δηλαδή το 59,8%. Την πρώτη μέρα, όπως το καταστατικό ορίζει, έγινε αξιολόγηση στη μορφολογία και αφού εξετάστηκαν όλοι οι σκύλοι όσοι πέρασαν με επιτυχία, συνέχισαν στο επόμενο στάδιο.

Αποτελέσματα μορφολογίας
5 πρώτα αρσενικά
1.            Ulli Thurigen Zipfel
2.            Fiord Czarny Dwor ze Skolnitego
3.            Scout Vom Riverwoods
4.            Ivo Hinschen-Hof
5.            Dingo Vom Hansaburg

5 πρώτα θηλυκά
1.            Steffi Vom Jydebek
2.            Quelle Vom Niemen
3.            Hexi Vom Wasserchling
4.            Aika Innschleife
5.            Urte Vom Geest Moor

Τα σκυλιά που πέρασαν το σύστημα αξιολόγησης, ήταν το 55,1% των αρσενικών που συμετείχαν  και το 61,6% των θηλυκών. Από τα 73 σκυλιά που κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο KS, τα 29 βαθμολογήθηκαν συνολικά με 4Η. (Όλες οι αρετές βαθμολογούνται από 1 - 4Η π.χ. μύτη 3, έρευνα 2, εργασία στο νερό 4 κ.ο.κ.).
 Αφού τελείωσε το διήμερο των τέστ, σε πεδιάδες, δάση και νερό, με φτερωτό και τριχωτό θήραμα, η δοκιμασία ολοκληρώθηκε και αφού δεν υπήρχε μπαράζ μεταξύ πρώτων, ο τίτλος KS CACIT δόθηκε στη Luna Vom Kronsberg και το RCACIT  KS Dina von der Königsleite


Το γερμανικό παράδειγμα
Παρατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια και ταξιδεύοντας στη Γερμανία ώστε να δω αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, διαπιστώνω κάτι πολύ σημαντικό: την ομόνοια μεταξύ των μελών, την ευγενή άμιλλα, την ύψιστη πειθαρχία και τη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης από τα παλαιά μέλη στους νεότερους. Πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση για τη δική μας χώρα, που μαστίζεται από καρεκλοκενταυρία, οικογενειοκρατία και μονοπώλια.
Η εκδήλωση τελείωσε, όπως πάντα με παραδοσιακό τρόπο και την υπόσχεσή ότι όλοι θα ξαναβρεθούμε μετά από δύο χρόνια. Εμείς θα είμαστε εκεί για να σας ξαναφέρουμε τα αποτελέσματα και τις νέες τάσεις της φυλής που πρέπει να ακολουθούνται παγκοσμίως. Ως τότε κρατάτε όλοι τα Κούρτσχααρ σας όσο μπορείτε περισσότερο αληθινά κυνηγόσκυλα.



Tέλος επίτιμο τρόπαιο για το καλύτερο θηλυκό απονεμήθηκε στην KS Sirka von der Jydebek του κυναγωγού Claus-Peter Andresen.
Ένώ στα αρσενικά σκυλιά βραβεύτηκε ο Cuno Vom Thuringer Zipfel, του κυναγωγού Reinhard Höfler.
 .