Άρθρο του συνεργάτη μας Κων/νου Μούσα
Από το Coventry της Αγγλίας
Όλοι μας ξέρουμε πως η μπεκατσα, εχeι πολλα μα παρα πολλα κοσμητικα επιθετα, οπως βελουδοματα, βασιλισσα του δασους, ξυλοκοτα και......μακρομυτα.
Άραγε από που βγήκε το καθε αυτο κοσμητικο επιθετο; Σιγουρα για το καθε ενα απο αυτα, εχει το λογο του. Για παραδειγμα, ο χαρακτηρισμος βασιλισσα του δασους, της δωθηκε μιας και ειναι πουλι μοναχικο, ομορφο το οποιο ζει μεσα στο δασος και γνωριζει καλυτερα απο τον καθενα μας τα μερη τα οποια θα χρησιμοποιησει για να ξεφυγει απο τους εχθρους της. Βελουδοματα. Ο χαρακτηρισμος αυτος, της δοθηκε μιας και τα ματια της, ειναι δυσαναλογα μεγαλα με το κεφαλι της και αν κανεις μπορει να τα προσεξει, θα δει πως εχουν μια ιδιαιτερη «σκοτεινη» λαμπαδα θα ελεγα. Τα ματια αυτα σε κοιτανε λες και εχουν κατι να σου πουν. Ειναι ματια ας μου επιτραπει η εκφραση, «ανυσηχα» και αεικινητα. Τα βελουδινα αυτα ματια της μπεκατσας, συμφωνα με ορνιθολογους, εχουν την ιδιοτητα να παρατηρουν το γυρω περιβαλλον της φιλης μας της μπεκατσας, σε μια ακτινα, 350 περιπου μοιρων. Μαλιστα καποιοι εχουν αναφερει πως για την ακριβεια, μπορει να δει μεχρι 359 μοιρες γυρω της. Παντως οποια και αν ειναι, το μονο σιγουρο ειναι πως στο δασος, πρωτη η μπεκατσα θα μας αντιληφθει και υστερα εμεις (αν την εντωπισουμε).
Στην μπεκατσα, δοθηκε αλλος ενας ακομα χαρακτηρισμος, ο οποιος προερχεται απο την εξωτερικη της εμφανιση και δεν ειναι αλλος απο τον χαρακτηρισμο μακρομυτα. Μια φυσιολογικη μπεκατσα εχει μηκος ραμφους 55-70 χιλιοστα του μετρου. Ομως, τα τελευταια 20 περιπου χρονια, αρκετα ατομα αυτου του ειδους, μας εχουν δειξει το τελειως αντιθετο. Δηλαδη, κατα το παρελθον αλλα και το παρον, εχουν χτυπηθει μπεκασες με αρκετα κοντο ραμφος. Ενας απο τους τυχερους αυτους, ημουν και εγω φετος τον χειμωνα, οπου χτυπησα μια μπεκατσα, με μηκος ραμφους περιπου το 70% του μηκους ραμφους που εχουν συνηθως οι μπεκατσες.
Αρκετοί από εμάς πιστεύω πως ισως ειχαν στο παρελθόν τετοιου ειδους «συναντησεις». Το θεμα ειναι, ποσοι απο εμας εχουμε δώσει την πρέπουσα σημασια στο γεγονος αυτο και κατα ποσο το εχουμε κανει γνωστο στους γυρω μας ή σε ειδικους παρατηρητες του ειδους.
Το πιο περιεργο πουλι στο ειδος της μπεκατσας, πιστευω ομως, πως χτυπηθηκε φετος στην αγγλια. Συμφωνα με αρθρο του Αγγλικου περιοδικου «Shooting Times” το πουλι αυτο, χτυπηθηκε σε κανονικο-συνηθισμενο βιοτοπο της μπεκατσας και μαλιστα στο συγκεκριμενο κυνηγι, χτυπηθηκαν και αλλες μπεκατσες με κανονικο ομως μεγεθος ραμφους. Το ιδιαιτερο του πουλιου αυτου που αναφερω, ειναι οτι το ραμφος του, ειχε μηκος περιπου ισου με αυτο της περδικας ή αυτο της φασσας.
Ειδικοι ανησυχουν πως προκειται για καποια «μεταλλαξη» του ειδους η οποια οφειλεται στην ρυπανση του περιβαλλοντος (απο ολους τους τομεις) και εχει σαν αποτελεσμα την αλλοιωση ολων των αγνων φυσικων τομεων οπως απειλη εξαφανισεων διαφορων ειδων της πανιδας ολου του κοσμου, μεταλλαξεις αλλα και καταστροφη βιοτοπων με οτι αυτο συνεπαγεται.
Τι να συμβαινει αραγε; Που οφειλονται αυτες οι αλλαγες στην μπεκατσα;
Αλλοι παλι μιλανε για προσαρμογη του ειδους σε μελλοντικες αναγκες αναζητησης της τροφης. Ομως, αν αναλογιστει κανεις τις αλλαγες του κλιματος που παρατηρειται παγκοσμιως, μονο το αντιθετο θα πιστευε.
Η μπεκατσα, χρησιμοποιει το ραμφος της οπως ολα αλλωστε τα πουλια για την ληψη της τροφης της. Ομως η ιδιαιτεροτητα του ραμφους της μπεκατσας, ειναι τα αισθητηρια οργανα που βρισκονται σε αυτο και μπορει με την βοηθεια αυτων, το πουλι να ανακαλυψει που βρισκονται τα σκουληκια και σε τι βαθος. Οσο πιο υγρο ειναι το εδαφος, τοσο πιο επιφανειακα βρισκεται η τροφη της μπεκατσας, οποτε ποιος ο λογος αυτης της αλλαγης του ειδους;
Μήπως πρέπει να αναλογιστούμε ολοι μας ποια ειναι τα αιτια που οδηγησαν στην ολικη αλλαγη συμπεριφορας και οχι μονο αυτου του μοναδικου πουλιου;
(πρώτη δημοσίευση Μάϊος 2004 www.kinigotopos.gr)