Orizontio720X90

O ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ



(1η δημοσίευση Μάρτιος 2004 www.kinigotopos.gr)

Η κυνηγετική περίοδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα τελείωσε. Όπως βέβαια έχουμε και σε διάφορα αλλά άρθρα μας τονίσει, με τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτό το διάστημα αναγκαστικής αποχής μας από το κυνήγι, σαν νεκρό διάστημα ούτε για εμάς ούτε για τα σκυλιά μας, αλλά ούτε και για τα όπλά μας. Δυστυχώς όμως για διαφόρους λόγους, δεν θα μπορέσουμε όλοι μας να ασχοληθούμε αρκετά με τα όπλα μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μέχρι και την έναρξη της νέας σεζόν.
Όπως λοιπόν φροντίζουμε τον σκύλο μας για να έχει καλή απόδοση στο κυνήγι, έτσι ακριβώς και ίσως και λίγο περισσότερο, θα πρέπει να φροντίζουμε το όπλο μας, μιας και όχι μόνο θα βοηθήσει να πετύχουμε τον αντικειμενικό στόχο μας την προσβολή του θηράματος δηλαδή, αλλά θα διασφαλίσουμε και την δική μας ασφάλεια στο κυνήγι.
Πόσα ατυχήματα δεν έχουν προέλθει από την κακή κατάσταση του όπλου και πόσες κυνηγητικές αποτυχίες είχαμε με ένα κακά συντηρημένο όπλο.
Στις παρακάτω γραμμές θα σας περιγράψουμε κάποιες απλές και εύκολες συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό του όπλου. Δεν είναι βεβαία οι πλέον αναλυτικές συμβουλές, απλά εμείς θα τις χαρακτηρίζανε σαν τις πιο βασικές για την σωστή διατήρηση του όπλου μας.
Ξεκινάμε πρώτα από όλα με ένα καλό ψεκασμό των καννών με ένα από τα καλά υγρά καθαρισμού κοίλου κάννης, το οποίο αφήνουμε μέσα στην κάννη για αρκετές ώρες, μετά το σκουπίζουμε καλά με πανί ή χαρτί. Ύστερα θα πρέπει να έχουνε μια βούρτσα με μπρούτζινες τρίχες την οποία θα χρησιμοποιήσουμε βάζοντας την και βγάζοντας την αρκετές φόρες μέσα στην κάνη. Ακόλουθος θα καθαρίσουμε τα τυχόν υπολείμματα και θα τρίψουμε το εσωτερικό της κάννης αρκετές φορές με μια μάλλινη βούρτσα.
Όσο αφορά τώρα το εξωτερικό της κάννης αυτό μπορεί να καθαριστεί με καθαρή βενζίνη, η οποία θα μας απαλλάξει από τα λάδια και τις διάφορες βρώμιες. Ένα ακόμα μικρό μυστικό είναι και το καυτό νερό, με το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και την σκουριά.
Αφού με πανάκια και βούρτσες καθαρίσουμε καλά τα διάφορα μεταλλικά μέρη του όπλου μας, τότε και μονό αφού το όπλο μας είναι καθαρό, μπορούμε να ψεκάσουμε τα μεταλλικά μέρη με το σπρέι καθαρισμού, και στην συνέχεια να το σκουπίσουμε πάλι πολύ καλά, μη αφήνοντας υπολείμματα λαδιού σε αυτά. Και αυτό το κάνουμε γιατί εάν υπάρχει λάδι, με τα υπολείμματα πυρίτιδας ή πλαστικού αλλά και με την σκόνη το λάδι θα γίνει λάσπη, η οποία θα κάνει την λειτουργία του όπλου μας δύσκολη έως αδύνατη. Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το όπλο μας καθόλου για όλο το διάστημα από την λήξη, έως και την έναρξη του κυνηγίου, μπορούμε να αφήσουμε ένα λεπτό στρώμα λαδιού στα μεταλλικά μέρη, με την προϋπόθεση τον πολύ καλό καθαρισμό πριν από την χρήση του.
Για τα ξύλινα μέρη του όπλου μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εάν έχουνε λούστρο το μόνο που ελέγχουμε είναι να μην υπάρχουν εκδορές στο λούστρο, ώστε να μπορέσει η υγρασία να περάσει στο εσωτερικό του ξύλου, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε την βοήθεια ειδικού για την απομάκρυνση και ανατοποθέτηση λούστρου ή λαδιού.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ανάλογα με την χρήση του όπλου μας, οι εταιρείες κατασκευής τους έχουν καθορίσει κάποιες χιλιάδες βολές ως όριο για ένα ολοκληρωμένο σέρβις, κατ’ αυτήν την έννοια και μια επίσκεψη σε έναν οπλουργό ή σέρβις της εταιρίας δεν θα έβλαπτε καθόλου.
Τέλος η αποθήκευση του όπλου μας την μακρά περίοδο αχρησίας του, δεν θα πρέπει να γίνεται σε πλαστική θήκη, καλύτερα είναι να είναι δεμένο και σε χώρο ο οποίος δεν έχει υγρασία. Και πάντοτε μακριά από χέρια μικρών αλλά και μεγάλων παιδιών.