Orizontio720X90

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΓΟΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΣΚΥΛΟΥ


  Όλοι μας βγαίνοντας έξω στους κυνηγότοπους βλέπουμε λαγόσκυλα άλλα και πουλόσκυλα να εργάζονται άλλα καλά και αλλά όχι. Πολλοί δε από εμάς βλέποντας τα να εργάζονται θεωρούμε δεδομένο ότι το πουλόσκυλο ψάχνει με την μύτη στον αέρα ενώ το λαγόσκυλο με την μύτη στο έδαφος. Έχουμε πότε όμως αναρωτηθεί γιατί γίνεται αυτό; Όπως λοιπόν οι ειδήμονες του χώρου λένε η διαφορά αυτή υπάρχει γιατί τα μεν λαγόσκυλα έχουν την λεγόμενη ¨βραχυόσφρηση¨ ενώ  τα πουλόσκυλα έχουν την ¨τηλεόσφρηση¨ και τι σημαίνει ¨βραχυόσφρηση¨ και ¨τηλεόσφρηση ¨ ή ¨μικρόσφρηση¨ και ¨μεγαλόσφρηση¨ όπως κάποιοι άλλοι αρέσκονται να την λένε .
Η βραχηόσφρηση είναι το κύριο γνώρισμα των λαγόσκυλων και γενικά των ιχνηλατών, είναι δηλαδή η λεπτότατη οσφρητική του ικανότητα η οποία όμως είναι περιορισμένης ακτίνας, το λαγόσκυλο δηλαδή μπορεί να συλλάβει μυρωδιές που αφήνει το θήραμα όσο μικρές και αν είναι αυτές, αλλά η εμβέλεια λήψης της μυρωδιάς είναι πολύ μικρή γι' αυτό και τα λαγόσκυλα κρατούν το κεφάλι πολύ κοντά στο έδαφος. Σε αντίθεση τα πουλόσκυλα δεν έχουν τόσο λεπτή οσφρητική ικανότητα αλλά μπορούν να συλλάβουν τις μυρωδιές του ιδίου του θηράματος και όχι των ιχνών του από μεγάλη απόσταση.
Όλα βεβαία τα σκυλιά πριν από χιλιάδες χρόνια προήλθαν από τους προγόνους τους όπως ο λύκος και το τσακάλι και στην αρχή όλα ιχνηλατούσαν, στην πορεία όμως του χρόνου υπήρξε σταδιακή εξέλιξη του πουλόσκυλου στο να σηκώνει την μύτη ψηλά να μην ιχνηλατεί και να σταματάει μόλις αντιληφθεί το θήραμα. Σε αυτό συντέλεσε και η ανατομική διαφορά στο ρύγχος την οποία εξέλιξαν τα πουλόσκυλα, στα οποία περισσότερα θα δούμε το ρύγχος τους να είναι ευρύ και τετράγωνο σε αντίθεση με τα λαγόσκυλα των οποίων το ρύγχος είναι στενό και μακρύ. Το λαγόσκύλο χρησιμοποιεί την μύτη του σαν απορροφητήρας ο οποίος απορροφά την μυρωδιά του ίχνους από κοντινή απόσταση από το έδαφος ενώ το πουλόσκυλο την χρησιμοποιεί σαν τηλεσκόπιο γυρίζοντας την δεξιά και αριστερά στον αέρα προσπαθώντας να ανακαλύψει όχι το ίχνος αλλά το ίδιο το θήραμα .

(πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2004 www.kinigotopos.gr)